◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Atmosfera anilor ’60 reînvie la Ploiești

La Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești, membrii Cenaclului „Arcade-Ioan Titus Drăghicescu” le-a oferit pasionaților de artă o nouă surpriză culturală, care i-a întors în atmosfera anilor ’60. Aceasta a constat dintr-o expoziție de artă inedită, creație a pictorului Adrian Zagorodnei, și un recital susținut de către pictorul Florian Bârsan care acompaniat de chitara sa a interpretat melodii specifice anilor ’60, semnate de: John Denver, Cat Stevens, Joan Baez, Bob Dylan, Pheonix, John Philips La realizarea recitalului și-au dat concursul și Teodora Denisa Fodac și Tiana Ignat.
Adrian Zagorodnei, autorul expoziției, s-a născut la data de 27 ianuarie 1957 în orașul Odobești. A moștenit talentul pentru pictură de la tatăl său, s-a inițiat în tainele picturii la Școala Populară de Artă din Ploiești, clasa maestrului Ovidiu Paștina.
A practicat pictura în timpul liber din pasiune pentru forme și culori.
A abordat o diversitate de teme: imagini ale Ploieștiului din perioada interbelică, pictură abstractă, cu elemente decorative, religie sub genericul „Metafore ale credinței”, cât și de tehnici, în funcție de perioada în care a lucrat, de condițiile de lucru: pictură în ulei, pictură decorativă, afiș etc.
Actuala expoziție de la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești atrage, în primul rând, prin tema abordată, zodiacul, prezentat într-o viziune proprie, într-o suită de 14 colaje, combinate cu elemente modelate, tehnici găsite, idei culese din mai multe direcții ale artelor vizuale.
Destul de valoroase pentru înțelegerea expoziției sunt explicațiile autorului: ”Tehnica folosită este cea a colajului, care apare în mișcarea artistică denumită pop art, arta conceptuală, la începutul deceniului al VII-lea, din secolul trecut.
Ideea se bazează pe mișcările tineretului din anii ’60 din America si din Occident, mișcarea hippie, conceptul „New Age”, Era Nouă, „Era Vărsătorului”, care a însuflețit tineretul acelor timpuri.
După calculele astronomilor si ale astrologilor, intrarea in „Era Vărsătorului” urmează Erei Peștilor (în care ne aflăm acum) și în care din punct de vedere astronomic s-a intrat în momentul în care punctul vernal la data de 25 Martie, anul I î.h. la echinocțiul de primăvară, când Soarele a răsărit pentru prima dată în dreptul Constelației Peștilor pe zodiacul sideral.
De ce 25 martie? Atunci, după calendarul iulian, era data echinocțiului de primăvară. Ca un lucru extraordinar, creștinii sărbătoresc în acea zi „Bunavestirea”, ziua în care Arhanghelul Gabriel vestea Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe Iisus.
Conform calculelor, punctul vernal străbate toate cele 12 constelații de pe zodiacul sideral în aproximativ 25.824 ani. Anul Divin sau Anul lui Platon. Pentru fiecare eră, constelație parcursă  25.824 :12 = 2152 ani, deci în anul 2152 (cu un +- ) se va intra în Era Vărsătorului.
Dacă pentru Era Peștilor, logoul era: „Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți” cum spunea Iisus, pentru Era Vărsătorului, logoul este :„Să fim și să facem ceva împreună” .
De aici a plecat întregul concept, susținut și de mișcarea hippy în America, dar a găsit adepți foarte mulți și în vestul Europei.
Un text de pe ultimul tablou face referire la Era Vărsătorului si a constituit textul unei melodii „Aquarius”, tema muzicală din prima operă rock scrisă și jucată pe Broadway in 1967, compusă de Galt MacDermot pe versuri de James Rado si Gerome Ragni – opera ”HAIR”. A fost și un film realizat de Milos Forman, prin 1979”.
În expoziția lui Adrian Zagorodnei, fiecare tablou este însoțit de un text care prezintă trăsăturile fiecărei zodii.
Expoziția își așteaptă vizitatorii pentru a-i ajuta să obțină o mai bună cunoaștere a propriei firi și a relației lor cu lumea cosmosului.

Elena Trifan / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *