◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Convorbiri profesionale”. Reuniune a conducerii UZPR cu șefi de filiale din țară, la Călimănești

 

La Călimănești a avut loc încă o nouă reuniune din seria întâlnirilor conducerii UZPR cu șefii de filiale din țară. Așa cum s-a întâmplat cu ocazia întâlnirii recente de la Galați, participanții s-au informat reciproc în legătură cu problematica filialelor, au făcut un bogat schimb de idei în conducerea și administrarea structurilor județene și au pus la punct modalități eficiente și constructive de colaborare.

La consfătuirea de la Călimănești au luat parte Sorin Stanciu, președinte al UZPR, Miron Manega, vicepreședinte, Mădălina Diaconu, secretar general, Dan Constantin, președinte al Comisiei de Atestare Profesională, Ilie Cristescu, președinte al Comisiei de cenzori, Mircea Perpelea, membru al aceleiași Comisii, Lavinia Șandru, membru supleant în Consiliul Director, Teodora Marin și Ovidiu Zanfir, membri în Comisia de Atestare Profesională. Reprezentanții conducerii centrale au discutat pe larg, constructiv și aplicat, cu Emil Talianu, președinte al Filialei Giurgiu, Mihai Golescu, președinte onorific al Filialei Argeș, Cristina Munteanu, președinte executiv al Filialei Argeș, Adriana Andrițoiu, președinte al Filialei Gorj – Mehedinți, Oana Cenan Glăvan, președinte al al Filialei Caraș Severin, Carmen Kleibel, președinte al Filialei „Sebastian Domozină”, Claudius Dociu, președinte al Filialei Prahova (și membru în Consiliul Director), Ioan David, președinte al al Filialei  Timiș, Cornel Cepariu, președinte al Filialei Bacău, Gheorghe Crișan, coordonator adjunct al Filialei Timișoara, Vivi Viorel Pintea, coordonator al Filialei Olt, Paulian Buicescu, consilier în cadrul Filialei Olt. Gazdă a fost conducerea Filialei Vâlcea, condusă de Nicolae Dinescu.

Participanții au ținut un moment de reculegere în memoria președintelui Doru Dinu Glăvan.

În cadrul discuțiilor derulate sub titlul  „Convorbiri profesionale” s-au abordat teme majore și preocupări curente ale jurnaliștilor, de la complexitatea situației existente în România la misiunea UZPR de informare corectă a publicului, precum și parcursul, importanța și vizibilitatea Uniunii ca entitate de utilitate publică și viitorul jurnalismului profesionist.

 

Din intervențiile participanţilor

Sorin Stanciu: Vă mulțumesc că suntem împreună. Lui Doru Dinu Glăvan, regretatul nostru președinte, îi datorăm evoluția de până acum a Uniunii și realizările sale. Doru va rămâne DORUL nostru nestins. După cum știți, noi am continuat seriile manifestărilor tradiționale, Seratele „Eminescu, jurnalistul”, acțiune culturală cu multiple fațete, am marcat Ziua Ziaristului cu o festivitate în care am înmânat Premii de Excelență, vor urma Premiile UZPR pe anul 2021 și încercăm în continuare să menținem standardele acțiunilor UZPR cel puțin la același nivel înalt pe care îl asigura predecesorul meu. Astfel de întâlniri regionale, care au debutat anul trecut și care s-au derulat la Craiova și Târgu Neamț și în acest an la Galați, vor avea loc și în perioada următoare. Președintele UZPR a reamintit participanților de inițiativa creării unui Fond de solidaritate, pe bază benevolă, precum și de apelul conducerii UZPR ca membrii Uniunii să redirecționeze 3,5% la sută din impozitul pe venit către Uniune.

Mădălina Corina Diaconu: Parteneriatul pe care UZPR l-a realizat cu Fundația Maria Club pentru UNESCO care implică o serie de ateliere de jurnalism, parte a unui program ce îi vizează pe tinerii jurnaliști, cei care vor face presă în viitor. Propun să ne unim forțele, noi, toți cei care avem astfel de proiecte, pentru a spori renumele și vizibilitatea UZPR.

Nicolae Dinescu: Stimați colegi, putem merge înainte doar respectând cu strictețe nu doar prevederile statutului nostru, ci și lucrurile pe care ni le-am asumat, împreună și animați de spiritual Uniunii și al breslei.

 Lavinia Șandru: Este o onoare pentru mine să primesc Diploma „Eminescu, ziaristul” mai ales aici, în mijlocul dvs. Cu ani în urmă, când președintele Doru Dinu Glăvan m-a chemat în UZPR, mi-a spus că este vorba despre un loc în care noi, jurnaliștii, să ne adunăm, să ne sprijinim unii pe alții, să vorbim despre valoare, despre care nu se mai vorbește, despre solidaritate, despre faptul că atunci când mai mulți colegi iau apărarea unui jurnalist, acel jurnalist nu mai este singur în bătăliile profesionale pe care le duce. 

Oana Cenan Glăvan: Vă mulțumesc că duceți mai departe ceea ce a preluat tatăl meu. Tatăl meu a fost un vizionar; vă doresc ca toți cei care duceți Uniunea mai departe și cei care vor urma să aibă puterea de a fi la fel ca el. În condițiile în care mandatul actual al conducerii va merge până la capăt, sper ca la alegerile din 2024 să avem o conducere care să manifeste viziune. În ce priveşte Filiala Reșița, am continuat să derulăm tabăra de Comunicare intitulată „Ștefan Naciu”, care se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 19 ani și care include ateliere de jurnalism. De asemenea, avem numeroase parteneriate cu organizații din Caraș Severin și din Timiș. Oana Cenan Glăvan a primit Premiul In memoriam „Doru Dinu Glăvan”.

Ilie Cristescu: Această continuitate care se întâmplă în prezent este foarte importantă – este crucial să fim cu toții cât mai uniți și mai apropiați, pentru a demonstra importanța profesiei noastre în toate domeniile. Vă mulțumesc că îmi apreciați activitatea de scriitor și jurnalist.

Președintele Comisiei de cenzori a UZPR a primit o distincţie specială a Uniunii, al cărei membru este din 1992, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

Mircea Perpelea: UZPR trebuie să fie în continuare o echipă și toți membrii trebuie să depună eforturi pentru a păstra și promova numele, anvergura și reputația acestei organizații jurnalistice.

Carmen Kleibel: Filiala noastră reunește jurnaliști din diverse segmente media și pot menționa activitatea de excepție pe care o derulăm în cadrul Școlii de Jurnalistică de la Craiova.

Vivi Viorel Pintea: Se înțelege de la sine că ziariștii membri ai UZPR trebuie să contribuie la crearea unui Fond de solidaritate.

Claudius Dociu: Jurnaliștii se confruntă cu probleme în fiecare zi. Chiar recent o serie de publicații au semnat un apel legat de felul în care autoritățile locale înțeleg să trateze presa, mai ales în felul în care comunică sau mai ales nu comunică cu jurnaliștii și organismele media. De aceea este nevoie de sprijinul unei organizații de anvergura UZPR.

Ioan David: Filiala noastră care cuprinde peste 100 de membri, are în derulare mai multe proiecte, una dintre cele mai importante fiind demersurile ca Filiala Timiș să devină Centru de presă în contextul evenimentelor legate de „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”.

Cristina Munteanu: Avem nevoie de o dezbatere în interiorul Uniunii vizavi de rolul organizației și al fiecărui jurnalist în parte referitor la viitorul profesiei, la ceea ce așteaptă jurnaliștii de la ei înșiși și spre ce se îndreaptă în contextul actual, extrem de complicat.

Dan Constantin: Cu sprijinul filialelor, s-a reușit în ultima perioadă atragerea unui număr semnificativ de tineri profesioniști, jurnaliști în activitate, către UZPR. Asta arată că organizația își îndeplinește tot mai mult menirea de a fi un corp profesional.

Departamentul Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *