◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

UNIVERSUL PRIETENIEI

Un tumult cultural 
De peste un deceniu, mai exact spus s-au împlinit unsprezece ani de la înființare, o entitate dinamico-acaparatoare întru frumos a apărut la Iași pentru a îmbogăți nu doar viața culturală a locurilor de baștină, ci și chiar pe a țării. Căci Asociația UNIVERSUL PRIETENIEI la care mă refer, președintele ei fiind Rodica Rodean, o doamnă energică, inspirată și răzbătătoare, asta face: adaugă frumosului existent un plus de frumusețe prin frumusețea acțiunilor pe care le inițiază și susține într-o complexitate de spații și forme. De la obișnuite lansări de carte, unde am remarcat prezența succesivă, la mai multe asemenea manifestări, a unor nume cu rezonanță în literatura română contemporană, i-aș numi aici pe Mioara Bahna și Emilian Marcu, ambii membri ai UNIUNII SCRIITORILOR și ai UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, dar vă las libertatea să adăugați pe oricine vreți fiindcă de-a lungul anilor mulți alții au pus umărul la reușitele ei literare, și până la sofisticate simpozioane și colocvii de mare anvergură spirituală, totul este posibil și se întâmplă sub egida și cu implicarea acestei asociații. Între altele, a devenit tradiție organizarea anuală a taberelor de creație și re-creație tematice, nimic altceva decât întâlniri entuziaste ale membrilor ei cu creatori de o mare diversitate, din țară și chiar de peste hotare, cum s-a întâmplat deseori. Locul de desfășurare a fost mai de fiecare dată altul, amintind la întâmplare, dintre acestea, Brăila, Botoșani, Galați, Bușteni. Și, bineînțeles, Iași. Anul acesta privilegiul i-a revenit însoritului oraș Câmpina, urbe al cărei destin spiritual este legat indestructibil de numele a doi corifei ai patrimoniului cultural românesc: Bogdan Petriceicu Hașdeu și Nicolae Grigorescu. În afara muzeelor inspirate din viața și activitatea celor doi iluștri înaintași, care au fost gazde bune ,,desantului” numit UNIVERSUL PRIETENIEI, acesta a fost prezent și la biblioteca municipală, librăria Elstar, precum și în alte puncte trecute cu majuscule pe harta efervescenței culturale a orașului.
Dar totul, pe parcursul celor câteva zile ale începutului acestui capricios iulie, în realitate a însemnat mult, mult mai mult decât pot reda eu în câteva fraze. Pentru că Asociația UNIVERSUL PRIETENIEI face din ce în ce mai mult. Și mai inspirat. Și mai atractiv. Deci nu poate fi de mirare atunci că firicelul binelui, poate timid inițial, s-a transformat cu vremea într-un tumult aproape cotidian, cu miez cultural dens, diversificat și cuprinzător.
Firiță Carp / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *