◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Lancea Sfântă sau Lancea Destinului, puterea absolută

Lancea Sfântă sau Lancea Destinului este sulița cu care soldatul roman Longinus a străpuns pieptul lui Iisus în timp ce se afla pe cruce.

În anul 1098, cavalerii creştini au descoperit lancea în Antiohia, în timpul unei cruciade. Se spune că sulița le-a adus mult noroc și i-au înfrânt pe sarazini. Cel care deține sulița are în mâinile sale destinul lumii. În timp, ea a devenit simbolul suveranilor. Începând cu împăratul Constantin, încă alți 45 de suverani au intrat în posesia ei.

Lancea a fost o adevărata obsesie pentru Hitler. El era convins că lancea are puteri miraculoase care îl vor ajuta să cucerească lumea. Pe vremea când era pictor la Viena, Hitler descoperă celebrul artefact.

Mulți ani mai târziu, în 14 martie 1938, Hitler, însoțit de Himmler, intra triumfător în Viena și poposeşte la Palatul Hofburg, locul unde era expusă sulița. Hitler a rămas singur în sala unde era expusă relicvă. Sulița trebuia să ajungă la Berlin, dar avea nevoie de un plan care să nu pară a fi un furt.

Cu complicitatea primarului din Nurnberg, sulița ajunge în Germania, ca urmare a unei petiţii pe care acesta a adresat-o autorităţilor austriece. În petiţie, era invocat faptul că sulița aparținuse Germaniei și ca atare, trebuia să se reîntoarcă în Nurnberg.

Cine se putea opune unui astfel de plan? Pentru a fi transportată s-a recurs la un tren blindat. În august 1938, sulița ajungea în Germania, escortată de trupe SS.

De mai multe ori, Hitler a afirmat că este reîncarnarea unui senior feudal din secolul al IX-lea, excomunicat de papa pentru că era mag și fascinat de sulița.

Spre sfârșitul războiului, sulița a fost ascunsă într-un buncăr de sub castelul Kaiserburg. Pentru ca buncărul nu oferea protecția necesară, sulița a fost transferată în buncărul de la Panier Platz și depozitată într-o cutie din cupru.

După căderea Berlinului, americanii au confiscat cele mai valoroase obiecte, printre care și celebra sulița. Câțiva ani mai târziu, americanii au înapoiat Lancea Destinului Austriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *