◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Bogăția multidimensională a lui Firiță CARP. La 70 de primăveri

„Îl cunoașteți pe Firiță CARP?!”- astfel mă întrebau, mai degrabă afirmând, tot mai mulți români basarabeni, nelăsând loc nici de răspuns, nici de afirmare, pentru că a-l cunoaște pe Firită Carp era echivalentul unei certitudini.
L-am întâlnit prima oară la o lansare de carte, înconjurat de reprezentanți de seamă ai culturii românești din stânga Prutului, tineri istorici între care și regretatul scriitor basarabean Nicolae Dabija, membru al Comitetului Director al UZPR.
După lansare s-au grupat cu toții pentru a-l urma la sediul Editurii Detectiv Literar, acolo unde s-a refugiat partea luminoasă a Uniunii în timpul puciului, pentru a continua discuțiile într-un mediu familial, plin de căldură și firesc, pe care doar un sentiment de solidaritate și identificare națională cu frații de același crez și sânge poate să-l genereze.
Între timp am aflat că mulți intelectuali basarabeni și-au împlinit visul de a scoate o carte ghidați și sprijiniți de editura cu care se identifică Firiță Carp. Am ghidat la rându-mi delegațiile din care făcea parte în hățișurile nisipurilor mișcătoare de la Chișinău, câteva vizite consecutive, cu ocazia lansării la Bookfest – 2019 a volumelor „Din Basarabia. Poeme alese de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și Nicolae Dabija”, iar recent cu ocazia lansării, în incinta Muzeului Național de Artă din Chișinău, „Sub însemnul Dragobetelui – Sărbătoarea dragostei la români” – a volumelor „Dimensiunea unui dar providențial” de Eugenia Tofan și „Contemporani cu eternitatea” din ciclul „Eugen Doga Mergând după soare”, apărute recent la Editura UZP a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, proiect început cu bunul său prieten, regretatul Președinte UZPR, Doru Dinu Glăvan.
În procesul de editare a ultimelor volume, am fost sunată de Eugenia Tofan, șefa Centrului Media al Academiei de la Chișinău, care, cu o voce plină de emoții, m-a întrebat: „Credeți că domnul Firiță Carp ar putea scrie o postfață la volumul meu? Îl citesc pe pagina sa de Facebook, sunt impresionată de felul lui elegant, pozitiv, fin de a vedea și interpreta lucrurile. Mă inspir din scrierile sale”.
A răspuns cu bunăvoința și înțelegerea specifică unui mare spirit gata să sprijine și să înalțe…
A scrie despre Firiță Carp înseamnă a scrie despre dăruire – ești bogat prin ceea ce dăruiești – iar bogăția lui Firiță Carp este multidimensională.
Am apreciat și-i exprim recunoștința pentru atitudine, grijă și înțelegere, pentru umorul fin, zglobiu, povățuitor și edificator, pentru bogăția sufletească de care beneficiem cu prisosință.
În memorie îmi stăruie imaginea domniei sale de la 1 decembrie 2021, de la Alba Iulia,
ținând Harta României Mari, identificându-se cu ea, în salonul de la Cetate.
70 de ani – o vârstă incredibilă pentru un suflet de copil, pe cât de curios, pe atât de poznaș și spontan.
Să ne trăiți întru mulți ani binecuvântați cu sănătate și pace, întru menținerea și îmbogățirea izvorului de dăruire – atât de necesar dintotdeauna oamenilor!

Iuliana Gorea Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *