◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Ziua Națională a Bulgariei, sărbătorită la Timișoara

Într-un spațiu  amenajat  conform cerințelor moderne din incinta Complexului cultural ,,Bastion” din Timișoara și în prezența a numeroși invitați din toate domeniile de activitate ale vieții social-economic și culturale, domnul Gheorghe Nacov, deputat în Parlamentul României și președinte al Uniunii Bulgare din Banat-România a fost gazda generoasă a evenimentului prin care s-a marcat și la Timișoara sărbătorirea Zilei Naționale a Bulgariei.

Un moment de solemnitate. Pe fondul sonor și emoționant, cei prezenți au aplaudat îndelung intonarea imnului national al Bulgariei în limba maternă de către eleva Kati Buniov și, desigur, imnul României, interpretat de către Teodora Cristina Stanciu.

În deschiderea alocuțiunii rostite, domnul deputat Gheorghe Nacov a (re)adus în actualitate istoria celor 145 de ani de la eliberarea poporului bulgar, respectiv 3 martie 1887, când a fost semnat Tratatul de pace de la San Stefano. Zi consacrată ca Ziua Națională a Bulgariei din anul 1990. De asemenea, a vorbit despre dinamica relațiilor româno-bulgare, în contextul în care în Ucraina  războiul continuă să tulbure și mai mult situația din zonă, dar optimist că între cele două popoare există un parteneriat sincer, transparent  și de perspectivă. Aderarea noastră la NATO și Uniunea Europeană constituie liantul care ne călăuzește, sper, într-un viitor apropiat, spre intrarea în spațiul Schengen. Am făcut multe și semnificative progrese, așa cum ne-am asumat responsabilitatea de a fi o voce distinctă în comunitatea europeană.

Au mai rostit alocuțiuni domnul Vlad Anpatici, Corp Consular din Serbia, Episcopul catolic Iosif Csaba, care a subliniat rolul bisericii – ,,Banatul este un model de conviețuire, biserica este o comoară pentru toți acei înrădăcinați în credința lui Dumnezeu” – Mihai Ritivoiu, prefect de Timiș, Cosmin Tabără și Ruben Lațcău, viceprimari, Primăria Timișoara. Din partea Consiliului Județean Timiș a fost prezent domnul Claudiu Ilaș, manager  Muzeul Național al Banatului.

În încheiere, am asistat la o suită de dansuri populare specific, interpretate cu măiestrie de un grup de tineri și tinere din regiunea Trakia, din Bulgaria, instructor doamna Nadia Șhehabi. Organizator și gazdă deosebită – doamna Anca Panici, din partea, Uniunii Bulgare din Banat-România.

Dumitru BUȚOI/UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *