◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cum va folosi jurnalismul limbajul automatizat…

Inteligența artificială este de ceva vreme în redacții și doar cei foarte refractari sau foarte orgolioși dintre jurnaliști cred că se mai poate, azi și mâine, în această industrie a știrilor, fără automatizare.

ChatGPT este, până la urmă, un instrument. „Pentru a ne liniști ego-urile fragile, putem împrumuta dintr-un vechi dicton al industriei: dacă jurnalismul este prima versiune a istoriei, mașina nu merge nicăieri fără noi”, punctează Jeff Israely, fost corespondent străin al revistei Time în Europa, co-fondatorul unei companii de știri numită Worldcrunch care a adunat timp de peste un deeniu modele concrete de cum poate fi folosită inteligeța artificială de către jurnaliști.

 

De la ironizarea deficiențelor la teama că va lăsa jurnaliștii fără joburi

Dacă rămânem pe traiectoria actuală, este absolut plauzibil ca instrumentele de limbaj AI să înceapă să se integreze în fluxurile zilnice de lucru, similar cu Google. Potrivit niemanlab.org, Oakland Tribune, era conectat încă din anii 1990 la acces direct la arhivele digitizate ale ziarului.

Așa cum în doar câțiva ani sute de mii de reporteri și editori de text, TV și radio din întreaga lume au integrat liniștit și rapid căutarea Google și, în general, internetul, în ceea ce consultanții de management ar numi „fluxurile de lucru”, strângerea de informații de fond ale jurnalismului și verificarea faptelor, care se făceau cândva fără internet, sunt acum în mare parte online. „Lansarea publică a ChatGPT, pe 30 noiembrie 2022, a fost un moment decisiv și ne-a făcut pe mulți să ne întrebăm cum ar putea fi schimbate locurile de muncă și industria noastră odată cu apariția funcțiilor limbajului natural ale inteligenței artificiale. Deloc surprinzător, zgomotul din ultimele trei luni despre ChatGPT și alte platforme similare bazate pe inteligență artificială parcurg o gamă extinsă, de la graba de a ironiza deficiențele până la avertismentele de apocalipsă – mașinile ne vor lua locurile de muncă. Ceea ce este clar este că toate predicțiile și experimentele publice sunt provizorii, deoarece tehnologia evoluează rapid și atât de multe aplicații sunt încă de descoperit”, punctează Israely.

 

Automatizarea necesită raționament/gândire/creativitate

Potențialele schimbări pe care am început să le imaginăm cu ChatGPT pentru producția de știri și jurnalism – și în toate industriile creative – depășesc viteza. Există întrebări etice inițiale pentru companiile de știri față de cititori. Medium a stabilit o primă politică privind „transparența, dezvăluirea și orientările la nivel de publicare” pentru utilizarea instrumentelor de limbaj AI. Dar aceste modele avansate de limbaj automatizat ajung la esența a ceea ce facem – sau cel puțin jumătate din ea: scrierea, sintetizarea informațiilor, crearea de povești care ne-au făcut întotdeauna să ne simțim oameni.

Worldcrunch oferă câteva idei esențiale despre intrarea „cu surle și trâmbițe” a ChatGPT și în general a inteligenței artificiale în lumea știrilor: maximizarea utilității automatizării necesită raționament/gândire/creativitate umană înainte de a alimenta mașina și, de asemenea, supraveghere umană (care poate include mai mult raționament/gândire/creativitate); instrumentele online sunt cel mai bine să fie lăsate în mâinile persoanelor care sunt specializate să le controleze; editorii vor trebui să se bazeze pe aceleași instincte cu care prind de atâta vreme neglijența, lenea, plagiatul etc.;  contribuiți la îmbunătățirea exponențială a calității și preciziei; viteza contează, dar calitatea contează mai mult. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *