◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Tot mai devastatoare, uraganele au nevoie de încadrare într-o categorie superioară de putere

Un nou studiu, realizat la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, din SUA, argumentează că uraganele devin atât de puternice din cauza crizei climatice, încât clasificarea acestora ar trebui extinsă pentru a include o furtună de „categoria 6”, avansând scara care în prezent este până la 5.

În ultimul deceniu, cinci furtuni ar fi fost clasificate la această nouă putere de categorie 6, susțin cercetătorii, care ar include aici toate uraganele cu vânturi susținute de 192 mph sau mai mult.

Potrivit The Guardian, astfel de mega-uragane sunt din ce în ce mai probabile din cauza încălzirii globale. Michael Wehner, om de știință, susține că „192 mph este probabil mai rapid decât majoritatea Ferrari-urilor, este greu de imaginat. Să fii prins într-un asemenea uragan ar fi rău. Foarte rău”. El a propus noua categorie 6 alături de un alt cercetător, James Kossin de la Universitatea din Wisconsin-Madison. „Să fii prins într-un asemenea uragan ar fi rău. Foarte rău.”

Noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, propune o extindere a scarei uraganelor Saffir-Simpson, larg utilizată, care a fost dezvoltată la începutul anilor 1970. Scala clasifică orice uragan cu o viteză maximă susținută a vântului de 74 mph sau mai mult ca fiind un eveniment de categoria 1, scara crescând cu cât vânturile sunt mai rapide.

Furtunile de categoria 5 au provocat daune spectaculoase în ultimii ani – cum ar fi devastarea orașului New Orleans de către uraganul Katrina sau impactul devastator al uraganului Maria asupra Puerto Rico – dar noul studiu susține că acum există o clasă de furtuni și mai puternice, care necesită încadrarea în propria categorie. Printre acestea se numără taifunul Haiyan, care a ucis peste 6.000 de oameni în Filipine în 2013, și uraganul Patricia, care a atins o viteză maximă de 215 mph când s-a format, în 2015. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *