◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Studiu. Rețelele sociale amplifică conținutul misogin

Rețelele sociale îi împing pe tineri către conținut mai misogin, arată rezultatele unei noi cercetări, realizată de echipe de la University College London și University of Kent, citat de wionews.com, care a constatat că platformele de social media amplifică acest tip de conținut. Acesta se răspândește de pe ecranele adolescenților spre locurile de joacă, unde acum s-a „normalizat”.

În acest studiu special, cercetătorii s-au uitat la TikTok și au descoperit că, pe o perioadă de cinci zile de monitorizare, a existat o creștere de patru ori a nivelului de conținut misogin sugerat de platforma de socializare – acesta a inclus videoclipuri extreme, care se concentrau pe furie și vină îndreptate asupra femeilor.

Cercetătorii afirmă că, deși rezultatele au fost analizate doar în cazul TikTok, „este posibil să se aplice și altor platforme de social media”.

Studiul numit „Safer Scrolling” susține că algoritmii rețelelor sociale transmit conținut dăunător adolescenților și tinerilor, sub pretextul divertismentului. Potrivit cercetătorilor, materialul toxic, odios sau misogin este „împins” către tineri, „normalizând” astfel ideile dăunătoare. De asemenea, a reieșit faptul că băieții cu anxietate și probleme de sănătate mintală sunt expuși unui risc crescut de la un astfel de conținut. „Descoperirile arată că algoritmii – despre care cei mai mulți dintre noi știm puțin – au un efect de bulgăre de zăpadă prin care oferă conținut din ce în ce mai extrem sub formă de divertisment. Acest lucru este profund îngrijorător în general, dar în special în ceea ce privește amplificarea mesajelor despre masculinitatea toxică și impactul acesteia asupra tinerilor care trebuie să fie capabili să crească și să-și dezvolte înțelegerea lumii fără a fi influențați de un astfel de material îngrozitor”, remarcă Geoff Barton, secretarul general al Asociației Școlilor și Colegiilor, care a colaborat cu autorii cercetării. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *