◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Propagandă chineză globală, prin site-uri false de „știri”; România, pe lista
țărilor vizate

Citizen Lab, laborator care aparține Universității Toronto, a descoperit că peste 100 de site-uri deghizate în instituții de „știri” locale din Europa, Asia și America Latină promovează conținut pro-China, într-o campanie de influență pe scară largă legată de o firmă de relații publice din Beijing.

Răspândit pe site-uri web din 30 de țări, materialul de propagandă este presărat cu „știri” agregate de la instituțiile de știri locale și mass-media de stat chineză, potrivit unui raport de cercetare publicat de grupul de specialiști canadieni. „În timp ce site-urile web ale campaniei s-au bucurat de o expunere neglijabilă până în prezent, există un risc crescut de amplificare involuntară de către mass-media locală și publicul țintă, ca urmare a multiplicării rapide a acestor site-uri web și a adaptării lor la limbile și conținutul local”, punctează cercetătorul Alberto Fittarelli.

Țările UE vizate, clasificate în funcție de numărul de site-uri web identificate care răspândesc conținut pro-Beijing, sunt Franța, Italia, Spania, România, Polonia, Țările de Jos, Germania, Suedia, Portugalia, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Cehia, Belgia, Austria.

 

Critică Occidentul, îi atacă pe criticii Beijingului

Conținutul site-urilor oscilează între teoriile conspirației, adesea despre SUA sau aliații lor – cum ar fi o „știre” care învinuiește oamenii de știință americani pentru „scurgerea” COVID-19 – și articolele care îi atacă pe criticii Beijingului.

Citizen Lab a anunțat că această campanie a început la jumătatea anului 2020 și s-a urmărit rețeaua până s-a ajuns la firma de relații publice Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co., Ltd., cunoscută și sub numele de Haimai – care nu a răspuns la o solicitare de comentarii făcută de Reuters, iar numărul de telefon listat pe o versiune arhivată a site-ului său web nu este accesibil, potrivit Euractiv.

Citizen Lab a constatat că mare parte din conținutul site-urilor cu astfel de „știri” provine de la un serviciu de comunicate de presă numit Times Newswire, despre care analiștii de la firma de securitate cibernetică Mandiant au constatat că se află în centrul unei operațiuni de exercitare de influență chineză care vizează publicul american.

Operațiunile de influență chineză au crescut și s-au extins cu mult dincolo de Asia, a declarat gigantul rețelelor sociale Meta, într-un raport recent care a denumit această expansiune „cea mai notabilă schimbare în peisajul amenințărilor” din 2020 încoace.

De altfel, și Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Coreea de Sud – parte a agenției naționale de informații a țării – a expus 18 astfel de site-uri, într-un raport care include și operațiunile Haimai. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *