◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Băncile, obligate să ofere clienților opțiunea transferurilor instant

Parlamentul European a aprobat în mod oficial o legislație care va obliga băncile și alți furnizori de servicii de plată să ofere cetățenilor și întreprinderilor din UE opțiunea de a efectua transferuri practic instantanee, relatează Euractiv.

Legea, care a fost adoptată de o majoritate covârșitoare a deputaților europeni, urmează propunerii Comisiei de a pune la dispoziție așa-numitele „plăți instantanee” în întreaga UE.

Conform noilor reguli, toți furnizorii de plăți trebuie să ofere clienților opțiunea de a efectua transferuri care nu durează mai mult de zece secunde de la momentul aprobării, la orice oră din orice zi. De asemenea, costul plăților instantanee nu trebuie să fie mai mare decât cel al tranzacțiilor de credit obișnuite, procesarea care poate dura adesea câteva zile.

Mairead McGuinness, comisarul UE responsabil cu serviciile financiare, punctează semnificația „foarte practică” a regulamentului: „Ideea este foarte simplă, permițându-ne tuturor să trimitem și să primim bani în mai puțin de 10 secunde”.

Comisia Europeană estimează că aproximativ 200 miliarde de euro în transferuri sunt blocate în tranzit în sistemul financiar european în orice zi.

Potrivit EY, companie de consultanță, la sfârșitul anului 2021, doar 11% din transferurile de credit din UE erau plăți instantanee, în ciuda faptului că astfel de sisteme de plată există de ani în multe alte țări, inclusiv India sau Mexic.

Se estimează că regulamentul va intra în vigoare în țările din zona euro până la sfârșitul acestui an, în timp ce statelor care nu sunt membre li se vor acorda alte câteva luni pentru a se conforma.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *