◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cel mai mare fond suveran din lume pune presiunea sustenabilității pe miile de companii în care investește

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare investitor din lume, i-a avertizat pe directorii companiilor că va vota împotriva realegerii lor în consiliile de administrație dacă nu își vor îmbunătăți politicile în abordarea crizei climatice, a abuzării drepturilor omului și a diversității la nivelul conducerilor.

Carine Smith Ihenacho, directorul de guvernanță și conformitate al Norges Bank Investment Management, care gestionează peste 1 trilion de lire sterline în numele poporului norvegian, a declarat că fondul se pregătește să voteze împotriva realegerii liderilor și consiliilor care nu au stabilit sau atins ținte de mediu ori sociale.

Înființat în anii 1990 pentru a investi profiturile excedentare din uriașele rezerve de petrol și gaze ale Norvegiei, acesta este cel mai mare fond suveran din lume, controlând în medie 1,3% din 9.338 de companii, din 70 de țări, între care Apple, Nestlé, Microsoft sau Samsung. „Ne-am mărit așteptările față de companii atunci când vine vorba de stabilirea obiectivelor pentru a ajunge la obiectivul net de zero emisii până în 2050”, explică Smith Ihenacho.

Fondul, care deține echivalentul a aproximativ 250.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Norvegia, investește părți din profiturile mari generate de sectorul petrolier norvegian, în principal din impozitele companiilor, dar și din plata pentru licențe de explorare pentru petrol, precum și interesul financiar direct al statului și dividendele de la gigantul energetic Equinor, parțial deținut de stat.

Smith Ihenacho a spus că fondul se așteaptă ca toți marii emițători de carbon să stabilească obiective de emisii acum, iar toate celelalte companii mai mici să fi făcut acest lucru până în 2040. Doar 17% dintre cele peste 9.000 de companii în care investește fondul și-au stabilit „ținte zero net bazate pe știință”, iar fondul „împinge” în mod activ restul de 83% să acționeze rapid pentru a-și stabili obiectivele.

„Dacă companiile nu răspund total la ceea ce spunem noi, trebuie să facem un pas. Am început să votăm împotriva consiliului”, adaugă Smith Ihenacho, care menționează că acest vot se va petrece în cazul a cel puțin 80 de companii, în următoarele câteva luni. Mai mult, potrivit uk.style.yahoo.com, dacă tot nu va exista nicio îmbunătățire, fondul își poate vinde participația la companii.

Smith Ihenacho a mai spus că fondul adoptă, de asemenea, o abordare mai activă pentru a aborda situația unei companii în ceea ce privește drepturile omului, salariile excesive ale directorilor, transparența fiscală și diversitatea în consiliu. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *