◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Capodopere în prim-plan. Cea mai amplă expoziție Vermeer, la Amsterdam

Un număr de 28 de picturi semnate de Johannes Vermeer sunt expuse, începând de vinery, la Rijksmuseum, din Amsterdam, aceasta fiind cea mai mare expoziție de lucrări ale maestrului olandez din secolul al XVII-lea. Potrivit Reuters, expoziția reunește jumătate din lucrările pe care Vermeer, care a murit la 43 de ani și a lucrat încet, se crede că le-a pictat vreodată și trei sferturi dintre cele care mai există.

Directorul Rijksmuseum, Taco Dibbits, a spus că Vermeer a fost un bărbat care a trăit într-o familie numeroasă și a avut o viață ocupată, ca negustor de artă, dar a reușit totuși să perfecționeze obsesiv lucrări de o mare frumusețe, scăldate în lumină redată cu o acuratețe aproape fotografică.

 Johannes Vermeer, căruia Rijksmuseum din Amsterdam îi consacră cea mai mare retrospectivă dedicată vreodată pictorului „secolului de aur” olandez, a pictat în cursul vieţii sale scurte (1632-1675) doar aproximativ 30 de tablouri. „Este această… concentrare completă și o liniște în picturile sale, pe care le iubim și astăzi”, a spus Dibbits.

Alături de lucrări renumite precum „Fata cu cercel de perlă”, expoziția prezintă cele două picturi în aer liber realizate de Vermeer, câteva pânze mari și un șir de portrete ale femeilor, inclusiv cântând la instrumente, citind și lucrând.

Muzeele din Germania, Franța, Japonia, Marea Britanie, Irlanda și Statele Unite au contribuit la expoziția, care va rămâne deschisă până în luna iunie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *