◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XV-a, 2022

Mizil, un oraș mic de provincie din județul Prahova, de 15 ani consecutiv se remarcă printr-un eveniment cultural de mare amploare, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, inițiativă a profesorilor Bădicioiu Laurențiu și Victor Minea de la Liceul „Grigore Tocilescu” din localitate.

Pe lângă stimularea și promovarea creativității, obținerea „râsului și a bunei dispoziții” (Laurențiu Bădicioiu), acesta are ca scop și evidențierea unor aspecte din istoria culturală a orașului.

 Titlul festivalului amintește de scriitorul George Ranetti, născut la Mizil, la data de 19 octombrie 1875, în scrierile căruia se află și o piesă de teatru denumită „Romeo și Julieta la Mizil”, publicată în 1907, iar prima ediție a festivalului a avut loc la 100 de ani de la publicarea acestei comedii. Premiile poartă numele a trei personalități care s-au născut în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu, Agatha Bacovia.

Pentru a evita riscurile provocate de pandemia de coronavirus, atât anul trecut, cât și anul acesta, festivalul s-a desfășurat online.

A avut o secțiune pentru adulți și una pentru elevi, una de proză și una de epigramă. Participanții au fost „tineri români…de orice vârstă (peste 14 ani) și de pretutindeni”. Probele de concurs au constat din alcătuirea a trei poezii și a a patru epigrame, dintre care una a avut ca temă Mizilul.

Festivitatea de premiere a avut loc pe data de 29.01.2022, a fost organizată și moderată de profesorii: Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea de la Liceul „Grigore Tocilescu” din Mizil.

A fost concepută în mod caleidoscopic, printr-o alternanță de alocuțiuni, prezentare de personalități, momente artistice, probe de creativitate, nominalizarea premianților, recitări de poezii și epigrame, prezentarea de noi proiecte și de propuneri de îmbunătățire a activității festivalului.

După cuvântul de deschidere rostit de cei doi profesori organizatori, a fost audiat Imnul României.

Cu respect, dragoste, părere de rău și recunoștință a fost organizat un moment omagial dedicat memoriei epigramiștilor care au părăsit această lume. A fost evocată, în mod deosebit, participarea la festival, la numeroase ediții, a unor personalități culturale, plecate de curând pe calea eternității: Ștefan Cazimir, Nicolae Dabija, George Stanca, Alexandru Șonea.

În semn de apreciere le vor fi oferite trofeele festivalului IN MEMORIAM rudelor acestora.

Au fost prezentați sponsorii și partenerii, colaboratorii  festivalului, printre care se află Consiliul Județean Prahova, Primăria Mizil, Ispectoratul Școlar Județean Prahova, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe, Radio România Actualități, Asociația Culturală „Mihai Eminescu” de la Cernăuți, Liceul „Mihai Eminescu” de la Carapciu, Ucraina, Liceul „Gh. Palade” de la Puhoi, R. Moldova.

Au fost rostite alocuțiuni sau mesaje de către reprezentanți de seamă ai unor instituții valoroase din țară și din străinătate, printre care s-au aflat academician Valeriu Raicu, de la Chișinău, Andrei Novac, secretar de stat la MAE, consul Edmond Neagoe, de la Bologna, Cristian Apostol, vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, Laurențiu Ghiță, redactor-șef al revistei „Epigrama”, prof.univ.dr. Cristina Buzoianu Cârtiță, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. Mihai Constantin, de la Școala Gimnazială din Dârvari – Valea Călugărească.

Aceștia au făcut aprecieri la adresa inteligenței și perseverenței organizatorilor, la adresa orașului-gazdă: „Mizilul este bornă de prietenie, coagulează spirit, voioșie, bungust, arenă de confruntare a spiritelor”. (graficianul Mihai Pânzaru PIM) și a festivalului considerat: „turnir cavaleresc de capă și spadă” (Marian Ilie), „rampă de lansare a unor oameni ce iubesc limba română” (Iulian Cirimbei), „o formă de patriotism” (Mihai Pânzaru PIM); „cheamă la prietenie, la armonie la voie bună”, după cum a spus un alt participant (Constantin Moldovan).

S-a făcut propunerea de a se repeta festivitatea jubiliară de premiere și la Verona și de a se crea un site care furnizează rime pentru epigrame.

Mihai Pânzaru, caricaturist și grafician, a prezentat imaginea de pe coperta mapei din acest an, al cărei autor este.

Solista Mihaela Stoica de la Brăila a susținut un moment muzical.

Nicolae Bunduri de la Brașov a înveselit atmosfera cu o autobiografie umoristică.

Talentul participanților a fost pus la încercare printr-o probă de creativitate care a constat din scrierea în 7 minute de catrene pe cuvinte date, dintre care unele specifice pandemiei: „Menzil”, „puritate”, „mască”, „filtru”, „cantină”, „festival”, „Eversted”.

Acestea au fost jurizate de Laurențiu Ghiță. Primilor trei clasați li s-a promis medalia jubiliară și publicarea poeziilor în antologia festivalului.

Festivitatea a fost și o formă de întâlnire a reprezentanților unor vârste, profesii și arte diferite.

A fost transmis mesajul colonelului Eugen Lemnaru, aflat la vârsta de 101 ani, absolvent al Liceului din Mizil, promoția 1941.

Din Germania, Roberta di Laura și micuțele ei balerine i-au încântat pe ascultători cu un mesaj artistic.

Corul Liceului „Grigore Tocilescu” din Mizil, coordonat de prof. Ioana Mihai, a intonat un fragment din „Imnul” festivalului; versuri: Laurențiu Ghiță, muzica: Constantin Rusnac (Chișinău)

Au fost prezentate înregistrări video cu retrospective ale festivalului.

Acad. Valeriu Matei a făcut o scurtă prezentare a propriei creații care cuprinde 18 volume de istorie, proză, publicistică, o carte dedicată vieții și activității acad. Mihai Cimpoi și a trecut în revistă câteva aspecte ale influenței românești asupra culturii rusești, ce fac parte dintr-un studiu mai amplu ce urmează a fi publicat.

Adina Ungur, de la Cluj-Napoca,  a oferit un moment de animație.

A urmat momentul mult așteptat: premierea participanților la festival.

Juriul pentru poezie a fost alcătuit din: Cristina Marian-Ionescu, inspector școlar,  Victoria Milescu, scriitor jurnalist, traducător, Dumitru Sârghie, scriitor, jurnalist și pentru epigramă: George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, Florin Rotaru, secretar al Uniunii Epigramiștilor și Mihai Morar, inspector școlar.

Au participat 515 participanți și au fost acordate următoarele premii:

Secțiunea Elevi:

Poezie: Marele Premiu „George Ranetti” – Neacșu Ana Maria, Premiul „Grigore Tocilescu” – Camelia Rogojinaru; Premiul „Agatha Bacovia” – Andra Maria Răduică.

Epigramă: Marele Premiu „George Ranetti” – Vasiu Eduard Tudor, Premiul „Grigore Tocilescu” – Cătălina Lupu; Premiul „Agatha Bacovia”: Veronica Popa și Viviana Purcărea Ciulacu.

Secțiunea Seniori:

Poezie:Marele Premiul „George Ranetti” – Iulian Cirimbei; Premiul „Grigore Tocilescu” – Laurențiu Maftei; Premiul „Agatha Bacovia” – Violetta Petre.

Epigramă: Marele Premiu „George Ranetti” Nicolae Bunduri; Premiul „Grigore Tocilescu” – Grigore Cotul; Premiul „Agatha Bacovia” – Vasile Larco.

A fost acordat și un număr consistent de mențiuni.

Aprecieri la adresa creațiilor prezentate la festival au fost făcute de către prof. dr. Cristina Marian-Ionescu și de către Florin Rotaru,  care au evidențiat atât aspectele pozitive, cât și pe cele mai puțin reușite.

S-a remarcat preferința pentru poezia patriotic-socială și religioasă, spre specii epice și chiar spre madrigal. Din partea lui Dumitru Sârghie, participanții au primit recomandarea: „Citiți mai mult, scrieți mai puțin”!

Atât premianții, cât și alți participanți au recitat din propriile creații.

Festivalul s-a încheiat într-o notă optimistă, cu urarea făcută de către prof. Laurențiu Bădicioiu: „Trăiască poezia! Trăiască epigrama”!

Elena Trifan / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *