◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Anchetă Reuters. Minori fără acte, din America latină, în fabricile din SUA

Fabricile de păsări din SUA, care nu au suficientă forță de muncă, se bazează pe migranți și pe agențiile de angajare pentru a ocupa locurile vacante. Odată cu creșterea migrației din America Centrală, unii minori își croiesc drum pe acest traseu. Reuters a descoperit astfel de cazuri de minori care, cu ajutorul brokerilor ilegali, obțin un loc de muncă la fabric din SUA.

„La vârsta de 16 ani, când majoritatea copiilor din Statele Unite sunt la jumătatea liceului, Amelia Domingo s-a trezit lucrând la mașini de prelucrare a puiului în Alabama și este, în același timp, îndatorată la «rechinii»  din Guatemala ei natală. După ce a împrumutat 10.000 de dolari pentru contrabandişti pentru a o duce prin Mexic, Amelia a trecut în Arizona şi s-a predat oficialilor de imigrare. Ei au condus-o de la o unitate de frontieră aglomerată la un adăpost pentru minori neînsoțiți. După aproximativ o lună, oficialii Departamentului de Sănătate din SUA, care supraveghează adăposturile pentru copiii migranți, au eliberat-o în grija unei surori, în Alabama. Amelia este un exemplu dintr-o tendință de creștere a migrației minorilor din America Centrală către Statele Unite”, notează ancheta Reuters.

Ambele surori lucrează în orașul Alabama, folosind identități false și date false de naștere obținute pentru ele de către brokerii ilegali care falsifică sau asigură astfel de documente pentru migranții fără acte. Cele două au obținut astfel locuri de muncă, prin agențiile de angajare.

Serviciul Vamal și Protecția a Frontierei din SUA a interceptat în 2021 minori neînsoțiți de peste 169.000 de ori la granița de sud, de cinci ori mai mulți decât cu un an în urmă. „Minorii neînsoțiți, precum Amelia, au voie să rămână în țară și sunt eliberați sponsorilor, de obicei rude, în timp ce autoritățile de imigrație rezolvă cererile de refugiu în Statele Unite. Dar autoritățile se luptă cu urmărirea pe termen lung, pentru a se asigura că minorii nu sunt absorbiți de o rețea vastă de facilitatori, inclusiv contractori de muncă, ce recrutează lucrători pentru marile fabrici și alți angajatori. Uneori, aceștia au îndrumat copiii spre locuri de muncă ilegale, istovitoare și destinate exclusiv adulților”, pnctează Reuters.

Cel puțin trei agenții federale au început anul trecut să investigheze condițiile de muncă pentru imigranți în anumite puncte industriale sudice din SUA, căutând dovezi ale exploatării migranților hispanici în zonă, după ce un număr neobișnuit de mare de minori neînsoțiți au fost eliberați din adăposturile federale. O anchetă a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA s-a concentrat asupra faptului dacă minorii au fost victime ale traficanților care îi exploatează pentru muncă, au declarat sursele Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *