◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Palatul regelui Filip al II-lea, unde a fost încoronat Alexandru cel Mare, restaurat și deschis publicului

Palatul renovat al tatălui lui Alexandru cel Mare, regele Filip al II-lea (359-336 î.Hr.), o minune arhitecturală de la Aigai, din nordul Greciei, a fost deschis oficial publicului.

Metropola regatului Aigai, așa cum era numit în lumea antică, situată în orașul Vergina, a beneficiat de 16 ani de restaurare atentă, întreținere, săpături și documentare.

Palatul, cu o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați, este cel mai mare complex clasic din Grecia. Structura monumentală este bogat decorată cu mozaicuri și stucaturi pictate. Renovarea a fost co-finanțată prin programe europene, cu un buget total de 20.300.000 de euro, potrivit BalkanInsight.

Cu 16 coloane dorice pe fiecare parte, uriașul peristil care înconjoară un pătrat din clădire a fost primul de acest gen. Filip al II-lea a fost asasinat în palat, iar după moartea tatălui său, Alexandru a fost proclamat rege al Macedoniei în marele peristil al palatului în 336 î.Hr.. Palatul a fost distrus la mijlocul secolului al II-lea î.Hr. Ceea ce a rămas a rezistat timp de secole și a fost scos la iveală prin săpăturile care au început în 1865 și au continuat în anii 1930, 1950 și 1960.

Renovarea a fost extinsă pe întreaga suprafață a monumentului și în împrejurimile acestuia, pe o suprafață totală de aproximativ 25.000 de metri pătrați. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *