◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine aduce avantaje notabile

Potrivit Jurnalului de Neurolingvistică, doar 17% din oameni vorbesc mai mult de două limbi străine, 43% fiind bilingvi. Poligloții reprezintă mai puțin de 1% din populația planetei, cu Suedia și Luxemburg găzduindu-i pe cei mai mulți.

Președintele gigantului Nestlé, Paul Bulcke, a punctat, în cadrul unui interviu pentru Euronews Business, avantajele enorme pe care le aduce pentru oricine, angajat sau patron, învățarea unei limbi străine: „Într-o economie din ce în ce mai globală, cu o cantitate fără precedent de comerț transfrontalier și producție regională, lucrătorii care cunosc mai multe limbi pot obține un avantaj incredibil – pot înțelege mai bine colocvialismele, idiosincraziile, culturile și tabuurile. În plus, ei se pot conecta la un nivel mai profund și mai personal cu colegii lor, ceea ce este și mai important la niveluri superioare, atunci când este posibil să aveți nevoie să adunați oameni în spatele viziunii sau obiectivelor companiei. Vorbirea unei limbi comune cu echipa poate ajuta, de asemeneala eliminarea barierelor lingvistice atunci când vine vorba de a se deschide despre probleme sau preocupări mai personale, ajutându-i să vadă un străin ca pe unul de-al lor. Odată cu acceptarea, desigur, vine și o mai bună comunicare și eficiență pentru echipă sau companie în ansamblu”.

 

Abilități suplimentare, câștiguri mai mari

Pe de altă parte, necunoașterea limbii poate îngreuna efortul de a convinge oamenii să lucreze împreună pentru o anumită misiune, mai ales atunci când se folosesc traducători, deoarece în acest proces se poate pierde sens și profunzime. Paul Bulcke însuși s-a lovit de așa ceva atunci când a lucrat în Cehia: „M-am simțit cu adevărat departe”.

Atât pentru persoanele singure, cât și pentru familii, impactul social al cunoașterii mai multor limbi poate fi tangibil, Bulcke considerând că „nu există un timp mai bun de a învăța limbi străine decât atunci când ești foarte tânăr” și afirmând că a aplicat acest principiu în cazul propriilor copii.

Pentru angajații care vorbesc mai multe limbi, avantajele vin prin abilități mai bune de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor și de analiză, precum și de management al conflictelor, în anumite situații. Cu propria sa carieră care se întinde în Peru, Chile, Ecuador, Portugalia, Germania, Republica Cehă și Elveția, Buckle consideră că aptitudinea pentru limbi străine l-a ajutat enorm pe parcurs.

Un sondaj Preply a arătat că pentru 40% dintre persoanele chestionate, faptul că vorbeau mai multe limbi le-a ajutat să obțină un loc de muncă, aproape 20% câștigând, în medie, mai mult decât colegii, întrucât cunoștințele lor lingvistice suplimentare i-au ajutat să negocieze măriri.

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul American pentru Predarea Limbilor Străine (ACTFL), nouă din zece angajatori susțin că depind de angajați care vorbesc două sau mai multe limbi străine. Aceasta înseamnă că va exista în continuare un număr tot mai mare de locuri de muncă deschise pentru acești angajați în următorii ani. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *