◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Jurnalismul intră (timid) în era culturii muncii sănătoase

Multă vreme, puțini au crezut că o redacție este un loc de muncă lejer, fără stres, cu program fix și în general orientat spre o muncă sănătoasă. Dimpotrivă chiar, jurnalismul a figurat decenii la rând pe primele locuri la stres și periculozitate printre profesii, dar acest aspect pare să se schimbe în ultima perioadă.

 

Strategie pentru o afacere durabilă

Deși rămâne o meserie cu multe provocări și supusă tensiunilor de tot felul în încercarea sa constantă și încăpățânată de a dezvălui ceea ce sisteme întregi se străduiesc să păstreze ascuns, jurnalismul în care intră azi milenialii începe să capete reperele pe care le susține această generație atât de diferită. „Vechea realitate serioasă se schimbă în cele din urmă – în parte pentru că liderii independenți ai redacțiilor, cu mai multă autoritate și autonomie decât au avut vreodată în redacțiile vechi, sunt capabili nu doar să vorbească, ci și să investească în personal, resurse și procese pentru a obține cel mai bun sprijin pentru și din partea personalului lor. Pentru că acești editori recunosc că aceste culturi de muncă sănătoase reprezintă o strategie de bază pentru construirea unei afaceri de știri durabile”, detaliază Anika Anand, director al LION Publishers, rețe internaționaă de editori online.

 

Investiție în bunăstarea jurnaliștilor

Deși investiția într-un angajat cu normă întreagă dedicată poate să nu fie întotdeauna fezabilă, mai ales în timpuri cu program hybrid și atâtea relaxări de neconceput înainte de pandemie, există exemple relevante pentru noul trend – companii de știri mai mici care prioritizează această muncă, în ciuda resurselor limitate. „Montana Free Press, o companie de știri formată din 13 persoane, a câștigat un premiu LION pentru că a investit în personalul său cu politici precum timp liber plătit nelimitat, concediu parental plătit, perioade sabatice și concedii prelungite obligatorii”, notează niemanlab.org.

Potrivit reprezentanților industriei, este nevoie de mai mulți lideri care să înțeleagă cum să operaționalizeze culturi sănătoase în redacții. 2023 este momentul în care tot mai multe companii de știri vor investi în această provocare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *