◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Trinity College Dublin alocă 75 milioane de lire sterline pentru a-și muta la adăpost prețioasa bilbiotecă

La trei sute de ani de la așezarea primei pietre de temelie, cele 250.000 de cărți și manuscrise antice urmează să fie mutate, una câte una, împreună cu alte 500.000, la un etaj inferior al vechii și celebrei biblioteci a Trinity College Dublin.

Cunoscut drept „camera din față” a Irlandei, unde vizitatori faimoși, inclusiv Regina Elizabeth II, Joe Biden, Emmanuel Macron sau Ducii de Sussex au intrat pentru a înțelege această minunată cultură, acest tezaur începe sarcina uriașă de a muta toate prețioasele manuscrise, operațiune care va dura cinci ani, va fi realizată cu cea mai mare grijă are alocate 75 milioane de lire sterline.

„Mutarea a 750.000 de cărți vulnerabile este o întreprindere destul de mare”, spune bibliotecarul și arhivistul TCD Helen Shenton, care conduce proiectul ce implică o echipă de 50 de oameni.

Unele dintre cărțile care mărginesc sala de 65 de metri sunt atât de delicate, încât sunt îmbinate cu legături de material. Acumularea particulelor de gaz de eșapament de pe drumurile din jurul clădirii poate accelera deteriorarea, în timp ce urmele mlioanelor de vizitatori anuali, variind de la fibre de îmbrăcăminte și păr uman, ajung la grosimea de 1 centimetru pe unele dintre aceste volume neprețuite.

Fiecare carte va fi examinată, curățată de praf, aspirată cu atenție și reparată dacă este necesar. Într-un ciclu normal de întreținere și conservare „ne trebuie cinci ani doar pentru a curăța toate cărțile”, explică Shenton.

Proiectul de restaurare se află în prezent într-o fază de „abilitare” care va dura doi ani, din cauza fragilității cărților. „Cărțile sunt artefacte organice și ceea ce miroși este pielea deteriorată, hârtia deteriorată și ceea ce putem face pentru a încetini acest lucru este să avem condiții de mediu mai bune. Nu numai că avem nevoie de controlul temperaturii și umidității, dar trebuie și să ne protejăm împotriva poluării cu particule care vin prin ferestre”, adaugă Shenton.

Pentru a asigura viitorul colecției pentru studiu, Shenton și echipa sa creează, de asemenea, primul catalog online al colecției. Fiecare carte va fi echipată cu o etichetă de identificare prin radiofrecvență, pentru a le permite cercetătorilor să aibă accces la lucrări din confortul birourilor lor.

Odată ce toate cărțile vor fi fost scoase, biblioteca se va închide timp de aproximativ trei ani, timp în care clădirea va intra într-o renovare completă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *