◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Poluarea „costă” milioane de vieți în fiecare an

Aproximativ 1,8 milioane de decese în plus și aproape două milioane de cazuri de astm au fost atribuite poluării aerului în 2019, la nivel mondial, potrivit rezultatelor a două studii publicate în revista The Lancet Planetary Health.

Studiile evidențiază „nevoia continuă” de strategii pentru a se îmbunătăți calitatea aerului și a reduce expunerea la emisiile nocive. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și copiii.

Unul dintre studii a constatat că 2,5 miliarde de oameni – aproximativ 86% dintre oamenii care trăiesc în zonele urbane din întreaga lume – sunt expuși la niveluri nesănătoase de particule. Acest lucru a dus la 1,8 milioane de decese în exces în orașe, la nivel global, în 2019.

Un alt studiu a constatat că aproape două milioane de cazuri de astm în rândul copiilor din întreaga lume au fost legate de poluarea aerului cu dioxid de azot (NO2) cauzată de trafic, două din trei aparând în orașe.

Descoperirile au fost date publicitții în perioada în care când Comisia Europeană pregătește o propunere legislativă de revizuire a standardelor UE de calitate a aerului, pentru a le alinia la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Inițiativa va face parte din politica de mediu emblematică a UE, Pactul Verde European, care urmează să fie adoptat în a doua jumătate a anului 2022. Standardele UE de calitate a aerului sunt în prezent în urmă recomandărilor OMS și nu sunt încă gestionabile pentru unele state membre.

Conform strategiei pe termen lung a Comisiei Europene, Europa va evita costurile de asistență medicală de 200 de miliarde de euro în fiecare an și va reduce semnificativ decesele premature dacă UE va ajunge să adopte o politică ambițioasă în domeniul schimbărilor climatice pentru 2050.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *