◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Primul curs de jurnalism despre bolile și rănile netransmisibile

Organizația Mondială a Sănătății a găzduit recent primul curs de jurnalism despre bolile și rănile netransmisibile pentru regiunea Balcanică, la Atena, Grecia. Formarea de trei zile în jurnalism a reunit 47 de jurnalişti din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Grecia, Muntenegru și Serbia.

Bolile netransmisibile (BNT) precum bolile de inimă, diabetul, cancerele, bolile respiratorii și leziunile sunt responsabile pentru 80% din decesele globale în fiecare an. Pentru a observa progrese în combaterea răspândirii BNT, este esențial să fie crescută conștientizarea publicului cu privire la problemă și la modul de prevenire a acestor boli și răni. De asemenea, prioritizarea siguranței rutiere este esențială pentru a salva vieți și a preveni rănirea într-o lume în care milioane de oameni sunt afectați de accidente de circulație în fiecare an. Cu toate acestea, aceste subiecte sunt adesea subraportate și subestimate și, în plus, există și probleme legate de modul în care BNT sunt acoperite în mass-media de masă: limbaj, consecvența în mesaje și înțelegerea problemelor cheie subiacente, potrivit who.int.

Această formare și-a propus să îmbunătățească acoperirea media cu privire la problemele cheie legate de BNT și leziuni. Mai precis, scopul este de a ajuta jurnaliştii să aibă o înţelegere clară a diferitelor boli şi factori de risc, să le înţeleagă rolul şi să-şi asume responsabilitatea ca mass-media de a comunica aceste subiecte şi de a învăţa diferite unghiuri atunci când acoperă BNT şi leziuni.

După cum subliniază Ivo Rakovac, reprezentant special și ofițer responsabil la biroul de țară al OMS în Grecia și șef de unitate și consilier regional pentru supravegherea BNT, inițiativa specială a directorului regional privind BNT și inovare: „BNT provoacă 90% din decese și 85% din dizabilități în Regiunea Europeană a OMS. Jurnaliștii și mass-media joacă un rol esențial în informarea publicului și formarea opiniei, inclusiv contribuția la responsabilitatea societății. Prin urmare, este important ca jurnaliștii să aibă cunoștințe cuprinzătoare și imparțiale despre BNT și să colaboreze cu OMS la diseminarea acestora.”

Fiecare zi a inclus experți OMS și a fost susținută de rețele de jurnalism, inclusiv: BBC, BIRN, European Solutions Journalism Network și World Federation of Science Journalism.

În ianuarie 2024 va avea loc o sesiune de urmărire online. OMS a anunțat o competiție globală pentru cel mai bun articol scris pe subiectele BNT și leziuni, la începutul anului 2024. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *