◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Șeful Pfizer a refuzat din nou să răspundă întrebărilor europarlamentarilor legate de achiziția de vaccinuri din pandemie

Șeful gigantului farmaceutic Pfizer, Albert Bourla, a refuzat încă o dată să vină în fața parlamentarilor din Comisia specială COVID a Parlamentului European și să răspundă la întrebările lor cu privire la contractele de vaccinuri achiziționate de UE în timpul pandemiei, a anunțat Kathleen Van Brempt, europarlamentar belgian și președinte al comisiei COVID a Parlamentului, pe Twitter.

Comitetul a fost însărcinat să analizeze răspunsul UE la pandemie și lecțiile învățate.

„În calitate de președinte al comitetului, regret profund refuzul doctorului Bourla. UE a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producerea și achiziționarea de vaccinuri”, a postat Van Brempt.

Bourla a respins prima invitație a comitetului în luna octombrie.

„Nu avem alte informații de împărtășit cu Comisia, așa că declin cu respect invitația de a revizui din nou aceste probleme”, a scris Bourla, într-o scrisoare trimisă deputaților europeni, citată de EURACTIV.

În timpul pandemiei, UE a făcut achiziții în vrac de vaccinuri de la mai multe companii farmaceutice, inclusiv Pfizer/BioNTech, pentru a le livra statelor membre cât mai repede posibil. Dar contractele de cumpărare cu Pfizer, deși sunt disponibile, sunt redactate și, prin urmare, ilizibile. „Parlamentul European are dreptul de a obține o transparență deplină în ceea ce privește detaliile acestei cheltuieli și negocierile preliminare care au condus la aceasta”, a continuat Van Brempt.

Parlamentarii doresc răspunsuri și în ceea ce privește contractul de 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19 pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Bourla l-ar fi negociat prin mesaje text.

La 14 octombrie, Parchetul European (EPPO) a preluat cazul din cauza „interesului public extrem de ridicat”. „Eșecul Comisiei UE și al Pfizer de a aborda lipsa de transparență arată o nerespectare a rolului Parlamentului European”, a spus Van Brempt. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *