◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Numărul condamnărilor la închisoare a jurnaliștilor turci „a crescut radical”

Un nou raport al Asociației pentru Studii Media și Drept, MLSA, care se concentrează pe monitorizarea proceselor din Turcia, atrage atenția că libertatea de exprimare și jurnalismul din Turcia sunt vizate direct de cazurile în justiție și de pedepse cu închisoarea din ce în ce mai lungi. „Raportul nostru arată în mod concludent că încălcările libertății de exprimare, ale libertății presei și ale libertății de întrunire continuă din ce în ce mai mult în Turcia”, a declarat Mumtaz Murat Kok, coordonator de proiecte și comunicații la MLSA și autorul raportului, citat de BalkanInsight.

În perioada de raportare, de la 1 septembrie 2021 până la 20 iulie 2022, 446 de ședințe din 210 procese desfășurate în 23 de orașe au fost monitorizate de 22 de monitori ai instanțelor; 1.398 de persoane au fost judecate în dosarele monitorizate. „S-a înregistrat o creștere radicală a pedepselor cu închisoarea pronunțate în această perioadă. Acest lucru ilustrează presiunile asupra libertății de exprimare și voința instanțelor de a-i pedepsi pe cei care exercită această libertate în conformitate cu conjunctura politică în schimbare”, notează raportul. Potrivit documentului, 67 de persoane judecate în 41 de procese au fost condamnate la un total de 299 de ani, 2 luni și 24 de zile de închisoare.

Jurnaliştii se află în fruntea listei vizate de cauzele în instanţă legate în principal de acuzaţii de terorism. „Jurnaliştii au fost singurii inculpaţi în 46 din 62 de cazuri în care propaganda pentru o organizaţie teroristă a fost printre acuzaţii. De asemenea, în 38 din 44 de cazuri în care apartenența la o organizație teroristă a fost printre acuzațiile formulate, jurnaliștii au fost singurii inculpați”, adaugă raportul.

Numai într-un an, 318 jurnalişti au trebuit să se prezinte în faţa instanţelor. În marea majoritate a cazurilor, știrile jurnaliștilor, postările pe rețelele sociale și chiar limbajul pe care l-au folosit au fost citate drept dovezi. „Acest lucru arată că, deși sunt mai puțini jurnaliști în închisoare în Turcia, ceea ce poate da iluzia că presa este mai liberă, procesele în sine au devenit o formă de pedeapsă”, punctează Kok.

Raportul oferă, de asemenea, dovezi concrete că reticența autorităților turce de a pune în aplicare hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului face loc unor încălcări suplimentare. „Când toate acestea se combină cu voința de a-i pedepsi pe cei ale căror expresii sunt considerate inacceptabile de către guvern, avem imaginea îngrozitoare pe care o arată raportul nostru”, conchide Kok.

Raportul MLSA a fost publicat cu sprijinul Ministerului Norvegian de Externe și al Biroului Turcia al Fundației pentru Libertate Friedrich Naumann. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *