◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

NU PIAȚA OBOR, CI  GUWERNUL ESTE ZONA ZOSTER A ROMÂNIEI!

   Mulți  oameni cu scaun la cap și-or fi făcut cruce atunci când au aflat că pretinsul premier Ludovic Orban a catalogat Piața Obor ca fiind ,,Zona Zoster’’. Asta pentru că este bine știut că medicii definesc Zona Zoster ca boală a pielii, afecțiune virală provocată de virusul Varicelo-zosterian. Și atunci de unde până unde să pui semnul egalității între această mare piață agroalimentară a Cetății lui Bucur Ciobanul și un virus?  Admit, poate că executantul fără crâcnire al ordinelor venite din Dealul Cotrocenilor, în cazul de față, date personal de către pseudo-președintele Klaus Iohannis  înainte de începerea ședinței guWERNului a vrut doar să facă o figură de stil, pentru ca să ne avertizeze că, dacă mai călcăm prin Piața Obor, automat luăm Coronavirusul și o să fie vai și amar de noi și de toți cei cu care venim în contact. Drept pentru care, prin hotărâre de guWERN s-a decis închiderea piețelor agroalimentare acoperite și mutarea târgoveților în spații deschise. Măsură cu un dramatic impact asupra micilor producători și comercianți din sfera industriei alimentare, luată, după cum spun surse bine informată, la comanda chiriașului din Dealul Cotrocenilor, dar fără a fi consultați specialiștii în materie și nici edilii Capitatei și ai altor localități. Cu atât mai puțin putând să vorbim, și de această dată, despre un studiu de impact din care să rezulte care și câte ar putea fi consecințele, în special cele neintenționate, ale aplicării acestei drastice restricții. Restricție care, atenție mărită, nu produce efecte asupra super-marketurilor, care, și ele, funcționează în spații închise.

 După cum era de așteptat, imediat au venit reacțiile categorice ale multor entități din agricultură, din industria alimentară și din comerțul de specialitate. Reacții dintre care cea mai severă și cea mai temeinic argumentată cred că este cea a Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), în care sunt puse în evidență efectele nenorocite ale măsurii guWERNanților asupra micului producător și comerciantului agricol. Efecte dintre care menționez faptul că  marfa nevândută la timp se poate deprecia și nu va mai putea fi vândută, cea ce va produce mari găuri în bugetul lucrătorilor din agricultură. Ceea ce înseamnă că aceștia nu vor mai avea bani pentru  traiul decent al lor și al familiilor lor, dar și fondurile necesare pentru a achiziționa cele trebuitoare pentru lucrările agricole de primăvară și pentru pregătirea producțiilor anului viitor. An care urmează lui 2020 în care o secetă cumplită a lovit țara noastră. 

 În aceeași categorie a consecințelor neintenționate pe care au și început să le aibă măsurile voluntariste, arbitrare despre care discutăm se înscrie și impactul social al dublei măsuri cu care s-a operat atunci când, pe de o parte, s-a decis încetarea activităților în piețele agroalimentare închise, dar, pe de alta, s-a permis să rămână deschise mall-urile. Mall-uri în galantarele cărora, după cum prea bine știm, există prea puține produse românești, față de cele provenind din afară. Discrepanță flagrantă pe care o semnalează luarea de poziție a Sindalimenta, care și pune, în mod tranșant, această întrebare: ,,Care este explicația logică pentru care ați decis ca pe fermierii români să-i omorâți, iar marile rețele internaționale de retail să le îmbogățiți și mai mult?’’ Nu vreau să spun, pornind de aici, că super-abuziva măsură a guWERNanților va declanșa un potop de reacții xenofobe, intolerant-naționaliste cum le numesc idolatrii globalizării, dar nici nu pot ignora riscul apariției unor noi tensiuni și disensiuni de care chiar că nu mai aveam acum noi nevoie. 

 Așa stând lucrurile aș fi putut să pun punct notațiilor de față cu observația că nici nu ar mai trebui să ne fie de mirare că, înainte de a-și lansa total neizbutita zicere ,,Piața Obor este Zona Zoster’’, Ludovic Orban ar fi trebuit să consulte un cadru de specialitate, evitând, astfel, să o dea în bară, dacă ne gândim că ,înainte de a da curs comenzilor pseudo-președintelui Klaus Iohannis, cineva, un om mai cu picioarele pe pământ, s-ar fi gândit la un studiu de impact care să le arate care și câte pot fi consecințele sale, în special cele neintenționate și, în acest fel să elimine prevederile care le pot genera. Foarte adevărat, după apariția HG nr.52 din 5 noiembrie, baricadații din Palatul Victoria au avut o serie de discuții cu autoritățile locale și au ajuns la soluția piețelor volante. Soluție parțială, spun cunoscătorii, dar care, chiar și așa, putea să fie preconizată dacă această consultare a autorităților din teritoriu se făcea înainte de a se da pârdalnica Hotărâre de Guvern.    

 Numai că, mergând pe firul deducției logice, ajungem la concluzia că cea mai dureroasă consecință- neintenționată!- a respectivelor măsuri abia acum vine! Afirm lucrul acesta gândindu-mă că fix peste o lună electoratul român este chemat la vot pentru a desemna viitorul Parlament. Scrutin pe care pseudo-președintele Klaus Iohannis dorește cu atâta ardoare să îl câștige PNL. După care, flotantul de la Palatul Cotroceni speră să aibă și ,,Parlamentul meu’’. Da, dar ce te faci că la vot vor merge și producătorii din agricultură precum și comercianții? Oameni pe care i-a lovit atât de crunt prohibiția instituită de guWERNanți. Oameni care, am serioase îndoieli că vor mai pune, și de data asta, ștampila tot pe căsuța din buletinul de vot unde se afla sigla și candidații PNL.

 Iată un lucru la care era normal să se gândească orice formațiune politică responsabilă și în primul rând liderii săi. Dar PNL-ul, partidul(încă) de guvernământ, nu a făcut-o! De unde trag concluzia că dacă, în viața publică românească, există cineva cu adevărat contaminat de virusul Zone Zoster, virus care, în cazul de față, se numește politicianism, și care trebuie tratat în regim de urgență, acesta este, PNL! Partid care a dat un guWERN care, pe zi ce trece, ia decizii din ce în ce mai toxice pentru România și pentru cetățeni săi.

  Așa încât tratamentul cel mai sigur pentru sănătatea societății românești și pentru însănătoșirea grabnică a acestei formațiuni (care nu prea văd ce legături ar mai avea cu partidul istoric al României moderne), se numește pur și simplu: votul românilor!     

                                                          Șerban  CIONOFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *