◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Joe Biden, chemat să susțină public libertatea presei

Reporterii fără frontiere (RSF) solicită președintelui ales al SUA, Joe Biden, să acționeze imediat pentru a începe să inverseze daunele considerabile aduse libertății presei din SUA în timpul președinției lui Donald Trump.
După ce a detaliat preocupările extinse privind libertatea presei în timpul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump, după primirea rezultatelor la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, RSF i-a cerut noului președinte al SUA să respecte libertatea presei pe timpul mandatului său. În schimb, Donald Trump și-a folosit puterea pentru a ataca jurnaliștii, pentru a răspândi dezinformarea și pentru a eroda în mod constant poziția de conducere internațională a SUA în ceea ce privește libertatea presei – ceea ce a servit la slăbirea protecțiilor libertății presei la nivel global.
Retorica ostilă a lui Trump față de presă – pe care a etichetat-o drept „dușmanii poporului” – a contribuit la crearea unui mediu de violență reală pentru jurnaliști. În iunie 2018, un pușcaș a deschis focul asupra redacției Capital Gazette din Maryland, ucigând cinci persoane (inclusiv patru jurnaliști) și rănind alte două.
Anul acesta, jurnaliștii de pe tot teritoriul SUA s-au confruntat cu o agresivitate și violență extinsă în timp ce relatau despre protestele mișcării Black Lives Matter. Monitorul libertății presei din SUA – al cărui partener este RSF – a înregistrat peste 880 de agresiuni față de presă doar în 2020. Cel puțin 37 de incidente au avut loc împotriva jurnaliștilor în timp ce aceștia relatau informații despre alegerile prezidențiale din 2020, notează rsf.org. „Lumea va urmări îndeaproape următorii pași ai președintelui ales Biden și îl îndemnăm să profite de această ocazie pentru a lua poziție pentru libertatea presei. Nu a existat niciodată un moment mai crucial pentru o conducere puternică pentru a aborda daunele majore care au fost făcute de SUA privind libertatea presei – începând cu trimiterea unui semnal clar că violența și agresiunea față de mass-media nu vor mai fi tolerate și luând măsuri să înceapă să restabilească garanțiile pentru libertatea presei, care este vitală pentru democrația americană”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.
În urma unor alegeri istorice din luna noiembrie 2020, RSF cere președintelui ales Joe Biden să ia o poziție imediată pentru a proteja libertatea presei și siguranța jurnaliștilor din SUA și din străinătate, sprijinind Pactul pentru libertatea presei. După patru ani de deteriorare constantă a libertății presei în SUA, ostilitatea față de mass-media nu a fost niciodată mai gravă într-un context electoral american – și a dus prea des la violență și agresiune în viața reală. Pentru a aborda aceste tendințe alarmante, RSF a solicitat candidaților din toate partidele să își afirme angajamentul de a proteja libertatea presei; zeci de persoane s-au înscris până acum.

NOTA: Statele Unite sunt clasate pe locul 45 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2020 al RSF.


Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu (articol rsf.org)
Foto: Jay Godwin, https://www.goodfreephotos.com; foto portret: Stacey Meinzen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *