◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Clădirea din România construită la cea mai mare altitudine. Povestea incidentului din septembrie 1967, când 25 de turiști au rămas blocați o săptămână din cauza viscolului

Clădirea din Romania aflata la cea mai mare altitudine reprezintă un simbol pentru iubitorii muntelui si amatorii de drumeții. De peste 130 de ani străjuiește muntele la 2.507 metri altitudine si le „oferă” ajutor celor care au nevoie de odihna si un loc de dormit peste noapte.

Cabana Omu este cel mai înalt punct locuit permanent din tara. Prima clădire ridicata pe Vârful Omu din Munții Bucegi este datata 1888 si ar fi fost construita de către Asociația Carpatina Transilvana.

Inaugurarea a avut loc in 2 septembrie 1888, iar cabana a primit numele „Casa de piatra de la Vârful Omu”. In 1900 a fost construita o a doua cabana, de aceasta data din lemn, de către Societatea Carpatina Sinaia (SCS). Cele doua construcții funcționează simultan pana in octombrie 1911, când cabana din lemn este distrusa de un incendiu.

Un an mai târziu, SCS decide refacerea cabanei din lemn, dar acțiunea a rămas doar pe hârtie pana in 1924, când asociația „Hanul Drumeților”, din care făceau parte, printre alții, scriitoarea Bucura Dumbrava, geograful Mihai Haret si scriitorul Emanoil Bucuța, a început construcția unei cabane al cărei nume urma sa fie „Casa Zorilor”. Noua clădire urma sa fie ridicata cu materiale aduse de la Fabrica de Hârtie a fraților Schiel din Bușteni si urcate, cu telefericul, pana la Piatra Arsa. De aici, urmau sa fie carate pe poteca pana la Vârful Omu.
In 1925, însă, „Hanul Drumeților” se desființează, iar „Casa Zorilor” rămâne neterminata. In același an, lucrarea este preluata de Touring-Clubul României. Despre ridicarea acestei lucrări, Mihai Haret nota: „O bună parte din material a fost carat cu spinarea omeneasca pe o distanta de circa doi km, adică de pe Șaua Văii Cerbului pana in vârful Omu”.
 
 
In ianuarie 1926, construcția era deja ridicata pe vârf, iar cabana putea găzdui, din acest moment, pana la 25 de turiști. Inaugurarea oficiala a avut loc in 7 august 1926, in prezenta a peste 400 de drumeți. Deși fusese extrem de solid construita, fiind prinsa, la temelie, in 12 blocuri de beton de cate doi metri cubi fiecare si ancorata in 24 de puncte, „casa vibra ai mai ales urla extraordinar in timpul uraganelor, care la Omu sufla foarte des”, după cum susținea Haret.
De aceea, in 1927, cabana a fost „legata” de stanca Omu, printr-o „magazie-tampon” din piatra si ciment. Intre 1936 si 1937 au avut loc lucrări de extindere, rezultatul fiind clădirea care se păstrează aproximativ in aceeași forma pana astăzi. In prezent, cabana Omu are o capacitate de 44 locuri, 30 la prici si restul in camere cu 4-12 paturi.
 
Continuarea pe m.ziare.com
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *