◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

România, în pericol de dispariție: Avertisment fără precedent al specialiștilor

Este alertă fără precedent în România. Țara noastră se află în pericol de dispariție. O spun specialiștii care lansează un avertisment fără precedent. Ne aflăm în pragul unei crize. Din cauza lipsei de personal, marile firme nu mai vor să investească în România.

România se află în pragul unui colaps fără precedent. Situația economică este extrem de delicată, dar nu doar în țara noastră ci în toată Europa de Est. Profesioniştii, cercetătorii şi experţii sunt obligați să îşi abandoneze ţările pentru a pleca în Occident, ceea ce lasă companiile fără personal şi întârzie investiţiile, scrie DPA, citată de Rador.

Antreprenorii, experţii şi politicienii din ţările balcanice ale Uniunii Europene sunt îngrijoraţi de plecarea tinerilor cu pregătire, către destinaţii cu aşteptări salariale mai bune, precum Germania, Italia sau Spania, şi constată că este din ce în ce mai dificil să acopere posturile calificate. „Suntem o ţară în pericol de dispariţie „ , a comentat Marian Hanganu, directorul companiei româneşti de recrutare de personal, Colorful, şi a regretat că emigrarea în masă afectează astfel unul dintre cei mai săraci membri ai UE.

„Din cauza acestui fenomen, multe companii multinaţionale decid să nu investească în România, fiindcă nu pot găsi personal”, a spus el. Guvernul român estimează la peste două milioane numărul românilor aflaţi în străinătate, în mare parte în Spania şi Italia.

Și în Bulgaria problemele sunt la fel de mari. „Contracte sunt reziliate, comenzi sunt anulate, deoarece există un deficit de forţă de muncă”, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov. Peste 700.000 de bulgari locuiesc în alte ţări ale UE, conform cifrelor oficiale.

 

230.000 de croaţi au emigrat către alţi membri ai Uniunii Europene, între 2013 şi 2016, potrivit unui studiu realizat de Banca Naţională a Croaţiei. Această cifră reprezintă o rată anuală de emigrare de 2% din populaţie.

În Grecia,  400.000 de oameni, în mare parte tineri, au urmat calea europeană, de la izbucnirea crizei financiare care a afectat ţara în 2010, conform datelor culese de sindicate.

Nici Ungaria nu stă prea bine. Peste 200.000 de maghiari între 20 şi 65 de ani au părăsit ţara, într-un moment care coincide cu mandatul de premier al naţionalistului Viktor Orban.

Lipsa medicilor şi a asistentelor în sud-estul Europei este generalizată. Spitalul regional din Tulcea a rămas fără anestezişti, deoarece din cei trei pe care conta, doi au demisionat şi unul s-a îmbolnăvit.

Oamenii de afaceri români îşi propun să recruteze angajaţi din Asia, pentru a reduce penuria de personal. Guvernul a stabilit o cotă de 20.000 de lucrători din ţări din afara UE.

În România este nevoie de cel puţin 300.000 de lucrători. Continuitatea lucrătorilor asiatici eşuează frecvent din cauza climei şi a mâncării din România.

Politica occidentală încurajează emigrarea. Într-un Kosovo măcinat de sărăcie, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a vizitat un centru specializat specializat în formarea personalului de asistenţă medicală pentru a lucra în Germania.

Renumita şcoală germană din Prizren, din Kosovo, este, de asemenea, o trambulină pentru emigrare. În fiecare an, instituţia oferă 30 de contracte de pregătire absolvenţilor săi din liceu. Foarte puţini se întorc în ţara lor după terminarea studiilor în Germania.

 

capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *