Guvernul italian renunță treptat la schema de venit minim pentru cetățeni în favoarea unui nou sistem, menit să stimuleze ocuparea forței de muncă, o mișcare care este monitorizată de Comisia Europeană și criticată de susținătorii prestațiilor sociale.
În urma unui decret legislativ, guvernul a început să demonteze schema de venit minim, introdusă în 2019, în ciuda opoziției dure din partea partidelor de dreapta și de extremă dreapta, inclusiv a partidului Frații Italiei, aflat la guvernare. „Obiectivul nostru este să trecem de la veniturile cetățenilor la veniturile profesionale, care sunt accesibile prin angajare”, a spus premierul Giorgia Meloni, care a susținut că fosta schemă nu a reușit să promoveze reintegrarea șomerilor pe piața muncii.
Sistemul anterior s-a dovedit eficient în reducerea sărăciei, dar nu a reușit să crească ocuparea forței de muncă. Potrivit economiștilor Stefano Toso și Massimo Baldini, acest lucru a fost cauzat în principal crizei economice, limitărilor serviciilor de căutare a unui loc de muncă și cererii slabe de muncă, în special în sud.
În noul sistem, gospodăriile cu minori, persoane cu dizabilități sau peste 60 de ani vor continua să primească sprijinul actual până la sfârșitul anului și apoi o indemnizație de includere de 500 de euro pe lună de persoană, din ianuarie 2024. Între timp, persoanele angajate cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, care beneficiau anterior de program, nu mai primesc prestații, dar li se acordă 350 de euro pe lună, pentru maximum 12 luni, cu condiția să se înscrie la cursuri de formare pentru a căuta un loc de muncă.
Noul sistem a stârnit critici atât în Italia – cu proteste împotriva noii măsuri – cât și la Bruxelles, unde factorii de decizie și activiștii își exprimă îngrijorarea. Comisia Europeană urmărește și evoluțiile din Italia, a declarat un purtător de cuvânt pentru EURACTIV, adăugând că, deși UE nu are competențe în acest sens, susține venitul minim ca „o plasă importantă de siguranță socială”.
Potrivit guvernului, noua schemă este de așteptat să stimuleze ocuparea forței de muncă și să reintegreze un număr mai mare de persoane considerate apte să lucreze pe piața muncii, prin formare. Dar economistul OCDE Daniele Pacifico a criticat această abordare, din cauza caracterului temporar al alocației de 350 de euro. (redacția UZPR)
Foto: Janno Nivergall/Pixabay