◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.06.2024
Prof. univ. dr. Ilie Moise. Un ilustrissim magistru în etnologia românească

1. Cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, a fost editată lucrarea „65 de ani de provocări istoriografice și culturale”, având coordonatori pe prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului, și Andreea Buzaș-Neagoe (Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj Napoca, 2022, 296 p.). Activitatea Institutului privește – conform precizării dintr-o comunicare monografică a dr. cș. Vasile Ciobanu, – atât comunitatea științifică din zonă cât și istoria științei din România, îndeosebi în evoluția lingvisticii, istoriografiei și etnologiei. Studiile și volumele editate…

Citește mai mult

ONU. Reforma instituțiilor financiare mondiale

Instituțiile financiare mondiale actuale nu reușesc să sprijine țările care au cea mai mare nevoie. Vorbind la Paris, la deschiderea Summit-ului pentru un nou pact financiar global, pe 22 iunie 2023, secretarul general al ONU a subliniat că „sistemul actual este învechit, disfuncțional și inechitabil, iar arhitectura financiară internațională „a eșuat în misiunea sa de a oferi o plasă de siguranță globală pentru țările în curs de dezvoltare (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136372, postat pe 22 iunie 2023: instituțiile bacare și financiare mondiale, în special Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI), create în…

Citește mai mult

Italia schimbă schema de venit minim, sperând să încurajeze munca

Guvernul italian renunță treptat la schema de venit minim pentru cetățeni în favoarea unui nou sistem, menit să stimuleze ocuparea forței de muncă, o mișcare care este monitorizată de Comisia Europeană și criticată de susținătorii prestațiilor sociale. În urma unui decret legislativ, guvernul a început să demonteze schema de venit minim, introdusă în 2019, în ciuda opoziției dure din partea partidelor de dreapta și de extremă dreapta, inclusiv a partidului Frații Italiei, aflat la guvernare. „Obiectivul nostru este să trecem de la veniturile cetățenilor la veniturile profesionale, care sunt accesibile…

Citește mai mult

Organizațiile media cer investigarea atacurilor asupra jurnaliștilor greci Giorgos Papachristos și Kostas Vaxevanis

Institutul Internațional de Presă (IPI) se alătură jurnaliştilor și organizaţiilor pentru libertatea presei în condamnarea recentelor atacuri împotriva jurnaliștilor greci Giorgos Papachristos și Kostas Vaxevanis și solicită autorităților să investigheze rapid atacurile și să se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere. Giorgos Papachristos, editorialist și consilier la cotidianul de centru Ta Nea, a fost atacat la un meci de fotbal la Atena. Potrivit dosarului depus de jurnalistul, omul de afaceri și armatorul Yiannis Karagiorgis, susținut de doi bodyguarzi, l-a lovit cu pumnul în față și în cap, într-un…

Citește mai mult

Deschiderea magazinelor în zilele de duminică, dezbatere națională în Elveția

Dezbaterea despre deschiderea magazinelor în Elveția în zilele de duminică durează de ani. Dar acum, ministrul Economiei s-a pronunțat în favoarea schimbării regulilor. În general, comercianții cu amănuntul – inclusiv supermarketurile – sunt obligați, conform legii elvețiene, să închidă duminica. Închiderea, care este reglementată de legea muncii, se datora în trecut motivelor religioase. Dar în zilele noastre, sindicatele susțin că duminica ar trebui să rămână o zi de odihnă pentru ca lucrătorii să poată petrece timp cu cei dragi. În ultimele luni, s-a făcut presiune asupra politicienilor pentru a se…

Citește mai mult

Un parteneriat privit din perspectivă istorică: Rusia-China

Consecințele războiului din Ucraina – cel puțin acelea care se întrezăresc în etapa actuală a conflictului – nu privesc numai țara vecină și Europa ci și viitorul NATO, influența Occidentului în lume în deceniile următoare, inclusiv a aliaților acestuia din  Asia și emisfera sudică. Vom fi surprinși însă de evoluția relațiilor ruso-chineze…   Fisurile ,,monolitului putinian’’ Paradoxal, un episod din voluminosul dosar ucrainean a creat o relativă sintonie între Washington și Beijing. În ambele capitale s-a așternut liniștea în timpul marșului trupelor lui Evghenii Prigojin spre Moscova, la sfârșitul lunii…

Citește mai mult

Cererile de azil ale migranților, la cote record în UE

Numărul de migranți care depun cereri de azil în UE a crescut cu 28% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au arătat cifrele oficiale ale Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA). Concret, între ianuarie și sfârșitul lunii iunie a acestui an au existat 519.000 de astfel de cereri făcute în blocul comunitar și țările asociate Elveția și Norvegia. Acest lucru face ca UE să primească peste un milion de solicitanți de azil în acest an – cel mai mare număr din 2015-2016, când…

Citește mai mult

Vârstnicii, circumspecți în fața informațiilor vehiculate pe rețelele de socializare

Un nou sondaj, realizat de OnePoll și comandat de ClearMatch Medicare, arată că, deși vârstnicii petrec un anumit răstimp online, în medie este vorba doar de 47 de minute zilnic. În timp ce Facebook este preferința clară pentru seniori (75%), YouTube (28%) și Instagram (10%) se află pe locurile următoare. 61% folosesc platformele sociale pentru a rămâne în legătură cu cei dragi, un sfert pentru a-și face noi prieteni, 63% menționează că învață lucruri noi. Paradoxal, însă, doar o treime dintre seniori le consider surse de informații demne de încredere….

Citește mai mult

Argeș. Festivalului Portului, Dansului şi Cântecului Popular

„Hora care ne unește” este genericul sub care va avea loc, în Argeș, Festivalului Portului, Dansului şi Cântecului Popular.  Manifestarea are loc la Rucăr, duminică, 10 septembrie, și la ea participă formații și interpreți de folclor din România și Republica Moldova. Amintim că, la acest sfârșit de săptămână, pe 9 și 10 septembrie, la Dragoslavele și Rucăr, are loc, în premieră, Simpozionului Internațional „Cucuteni 5000 Redivivus: științe exacte și mai puțin exacte”, ajuns la a XVIII-a ediție. Găzduind  acest festival precum și Simpozionului Internațional „Cucuteni 5000 Redivivus: științe exacte și…

Citește mai mult

Jurnaliștii și cercetătorii din Tanzania au lansat o rețea de abordare comună a temei schimbărilor climei

La Arusha, în Tanzania, cercetători, ecologiști, oameni de știință, avocați și lectori din diverse instituții academice din Africa s-au reunite în cadrul unor interacțiuni reciproc avantajoase cu jurnaliştii din mai multe redacții de pe continent, abordând modalități de a depăși problema barierelor de discuție și colaborare referitoare la consecințele schimbărilor climatic. În acest fel, rețeaua de specialiști și profesioniști media aduce în prim-planul întregii lumi Africa și efectele schimbărilor climei care o afectează, relatează premiumtimesng.com. Facilitat de Danida Fellowship Center (DFC), cu sediul în Danemarca, și purtând titlul „Bridging the…

Citește mai mult

„Aspecte ale periferiei Bucureştiului în perioada interbelică”, la Muzeul Municipiului București

Expoziţia „Aspecte ale periferiei Bucureştiului în perioada interbelică” se va deschide pe 15 septembrie, de la ora 18,00, la Palatul Suţu, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti, într-o postare pe Facebook. Alcătuită exclusiv din fotografii din Colecţia de Fotografii, cărţi poştale şi clişee fotografice a Muzeului Municipiului Bucureşti, expoziţia propune vizitatorilor o călătorie în timp prin periferia Capitalei din perioada interbelică surprinsă în 60 de imagini. „Expoziţia pune în faţa vizitatorilor aspecte ale periferiei bucureştene din perioada interbelică, atunci când oraşul se afla în plină transformare edilitar urbanistică. Această transformare a început…

Citește mai mult

Festivalul Național Concurs de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor. In memoriam Gabi Dobre”

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești organizează în perioada 13-14 octombrie 2023, cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Concurs de Interpretare a Muzicii Folk – „Festivalul Castanilor –In memoriam Gabi Dobre”. Concursul CONDIŢII DE PARTICIPARE  „FESTIVALUL  CASTANILOR – In memoriam Gabi Dobre”  se adresează tuturor iubitorilor de muzică folk cu calităţi componistice şi interpretative deosebite, care doresc să se afirme ca solişti interpreţi de muzică folk, în duet cu alţi interpreţi sau în  grupuri organizate de muzică folk care îndeplinesc următoarele condiţii: –  Concurenţii pot participa în…

Citește mai mult