◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.11.2024

Sărbătoarea „Tărâmul Tuberozelor”, Hoghilag, 2024

În zilele de 3-4 august 2024, în localitatea Hoghilag,  din județul Sibiu, Primăria Hoghilag și Echipa de inimi au organizat o nouă ediție a Sărbătorii „Tărâmul Tuberozelor” .

Aceasta s-a desfășurat la Biserica Evanghelică din localitate, astăzi funcțională mai mult pentru activități culturale.

Tuberozele, protagonistele sărbătorii, au putut fi cunoscute direct în mediul lor de viață, în grădinile localnicilor, expuse în buchete la porțile oamenilor și în curtea bisericii, cât și prin intermediul unui film, al fotografiilor, al expozițiilor de pictură, al produselor create cu ele, expuse pe standuri pentru vânzare.

Tuberoza este o plantă perenă, cu flori nobile, cu aspect și parfum delicat, originară din Mexic, de unde a pătruns și în Europa și în Asia.

În localitatea Hoghilag a fost inițial cultivată de sași, dar după plecarea acestora este cultivată și de români.

La ora actuală, sunt 30 de familii cultivatoare de tuberoze, care, în timpul sărbătorii,  și-au deschis porțile grădinilor pentru tururi ghidate oferite vizitatorilor.

Sinți că pătrunzi într-o grădină a raiului, în care tuberoze fragede și pline de rod, cu parfum discret, ascund parcă mari taine ale creației și ale divinității.

Am avut marea șansă de a-l întâlni pe ultimul supraviețuitor al sașilor cultivatori de tuberoze, domnul Herdei Ecarcc, de la care am aflat informații prețioase cu privire la cultivarea tuberozelor.

A moștenit preocuparea de a cultiva aceste flori de la familia sa, în care au fost aduse din Belgia de către bunicul lui.

Tuberozele se înmulțesc prin bulbi, pe care localnicii îi numesc cepe.

Aceștia se cultivă în pământ primăvara, în luna martie.

După două săptămâni se erbicidează terenul, deoarece în sat este greu să se mai găsească mână de lucru.

Suprafața cultivată se acoperă cu o folie pentru a fi protejată de frig, până prin luna mai.

Plantele sunt udate periodic, iar în perioada de înflorire se udă de două ori pe zi.

Pentru udat folosesc apă din Târnava Mare, pe care o aduc cu tractorul.

Tuberozele încep să înflorească pe la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, au înflorit mai devreme.

 La sfârșitul lunii septembrie, se scot bulbii care acum au deja pui și se cultivă în pământ.

Tuberozele înfloresc o dată la trei ani și cultivatorii trebuie să fie atenți la rotirea bulbilor.

În localitatea Hoghilag, tuberozele fac parte intrinsecă din viața locuitorilor.

Până în 1990, nu exista familie de sași care să nu cultive aceste flori.

Tuberozele au diverse întrebuințări de natură estetică și practică.

Sașii le țineau în casă pentru odorizarea acesteia și a propriei persoane, mai ales că, din când în când, intrau în relație cu persoane venite din Germania și vroiau să creeze o impresie bună.

Domnul Herdei ne-a mărturisit că nu poate dormi dacă nu are în cameră tuberoze și că iarna le înlocuiește cu lumânări cu miros de tuberoze.

Florile sunt folosite în medicină și mai ales în cosmetică pentru prepararea de săpunuri, odorizante de cameră și de mașină, lumânări, uleiuri și s-au găsit din abundență pe standurile sărbătorii.

Foarte bine au fost prezentate la târg și produsele obținute din lavandă: esențe, uleiuri, apă florală, săculeți, săpunuri, lumânări, odorizante. Pe standul familiei Livia și Traian Morar florile de lavandă au fost expuse în vase din ceramică neagră de Marginea, județul Suceava și în ceramică de Maramureș.

Atelierul „Căsuța cu picturi” a oferit o prezentare inedită a tuberozelor prin intermediul picturii. În expoziția dumnealor au putut fi admirate tablouri, căni, vaze, ceasornice, tocătoare de lemn pe care au fost pictate tuberoze de către domnul Gheorghelică Ion.

Tematica expozițiilor și-o aleg în funcție de aceea a sărbătorii la care participă.

Atelierul „Sofia Style”  este specializat în confecționarea de costume populare românești, ungurești, săsești, pe care le lucrează din materiale naturale, bumbac și in, după modele tradiționale sau proprii.

În expoziția dumnealor am putut admira atât costum femeiesc vechi, alcătuit din poale, ie, cătrință, vestă, batic, cât și costum bărbătesc cu barbure pe piept.

Iese din specificul tradiției și creează modele noi de broderie și cămășilor bărbătești le aplică manșetă la poale și la guler.

Nu au lipsit nici obiectele de uz casnic, pregătite din lemn de esență tare: stejar, nuc, frasin, și comercializate de către Ștefan Peti.

Participanții la sărbătoare s-au putut bucura și de produse culinare de bună calitate:  dulcețuri, brânzeturi, prăjituri, mici, sarmale, gulaș cu cârnați sau cu carne de porc, pâine de casă și plăcintă cu ceapă sau varză, limonadă, mici, bere, vișinată.

Au fost expuse  și produse culinare specifice zonei, felii de pâine unse cu untură, peste care s-a presărat ceapă tocată, lichiu cu brânză și cu fructe.

După cum ne-a spus doamna Condo Doina, lichiul  este o prăjitură care se pregătește din foaie de aluat de cozonac, peste care se întinde un amestec de griș cu lapte, brânză, mirodenii, se garnisește cu smântână amestecată cu ou și se dă la cuptor.

Archita Hunt a comercializat trufe (ciuperci), pe care le descoperă în pădure cu ajutorul câinilor dresați, cât și preparate cu acestea: pastă de roșii, zacuscă, pălincă.

În programul sărbătorii au fost  incluse și prezentări de filme documentare despre orgile din Transilvania și istoricul Sărbătorii Tuberozelor, ateliere, prezentarea cărții „Bijuteria parfumată” de Elena Todea și concerte de muzică tradițională, de fanfară și de pian.

 

Elena Trifan /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *