The News/Media Alliance a cerut Comisiei pentru Comerț Internațional (ITC) să respingă taxele antidumping (AD) și compensatorii (CVD) la importurile de plăci de imprimare litografică din aluminiu din Japonia și China, care au fost impuse preliminar la începutul acestui an cu o rată excesivă, de 200% (China) și 87% (Japonia). Potrivit newsmediaalliance.org, aceste plăci de imprimare sunt folosite în SUA pentru a tipări ziare, reviste, cărți și alte materiale tipărite. Pe 12 septembrie 2024, ITC va organiza o audiere pentru a decide dacă va continua să permită aceste taxe, ceea ce ar avea un impact devastator asupra industriei de știri. „O decizie a guvernului federal de a impune noi tarife pe plăcile de imprimare din aluminiu ar amenința misiunile critice de culegere de știri ale editorilor de știri, ar pune în pericol locurile de muncă americane și ar provoca închiderea unor posturi de știri, contribuind la extinderea deșerturilor de știri în toată țara. Industriile de știri și de publicare operează deja într-un mediu economic plin de provocări, iar viitorul jurnalismului de calitate este în pericol. Îndemnăm ITC să respingă noile taxe pe plăcile de imprimare din aluminiu, care nu ar face decât să accelereze dispariția jurnalismului local de calitate, într-un moment în care avem nevoie de el mai mult ca niciodată”, a declarat președintele News/Media Alliance, Danielle Coffey.
Taxele prohibitive la importurile de plăci termice din Japonia și China ar pune în pericol lanțul de aprovizionare al redacțiilor, deoarece taxele ar fi transferate de la furnizori, lovind direct în profitul unui editor. La fel de îngrijorător este impactul pe care taxele de import l-ar avea asupra limitării accesului la întreținerea echipamentelor, la disponibilitatea pieselor și la negocierea prețurilor, într-o industrie fragilă. „Alianța va continua să lupte împotriva taxelor propuse privind plăcile de tipărire, ceea ce ar perturba fluxul de știri și informații către comunitățile care se bazează pe ziare tipărite din întreaga țară”, adaugă Coffey.
Un raport recent al Școlii de Jurnalism Medill, de la Universitatea Northwestern, a constatat că o treime din ziarele care existau în SUA în 2005 au dispărut până în 2024. Ziarele se închid în prezent cu o rată de peste două pe săptămână. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com