Pucioasa este un oraș din județul Dâmbovița, situat la 20 kilometri depărtare de Târgoviște, pe malul râului Ialomița, la poalele dealurilor subcarpatice.
După cum am menționat în articole anterioare, din punct de vedere economic s-a remarcat de-a lungul timpului prin băile cu apă sulfuroasă, carierele de piatră, rolul de pionierat în industria textilă, prelucrarea legumelor și fructelor, cât și printr-o viață culturală bogată care se desfășoară în principalele sale instituții: Muzeul de Etnografie, Muzeul Aviatic și de Modelism „Dumitru Dorin Prunariu” , Biblioteca Orășenească „Gh. N. Costescu”, Galeria de Artă „Sculptor Liviu Brezenau”, Casa de Cultură, Centrul de Informare Turistică.
Din punct de vedere arhitectonic, orașul este dominat de turlele semețe și ocrotitoare ale bisericilor, vizibile în diferite părți ale acestuia, dovada unui sentiment religios puternic în viața comunității, după cum sugerează și crucea postată pe versantul muntelui în semn de ocrotire și binecuvântare atât a localnicilor, cât și a călătorilor care vor trece pe aici.
Una din cele mai vechi biserici din oraș este cea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită între anii 1909-1919, pe locul unei biserici mai vechi.
Este monumentală, realizată în stil arhitectonic treflat și pictată în stil neobizantin românesc de către pictorul Dimitrie Belizarie, între anii 1913-1916.
În anul 2004, pictura a fost restaurată, dar s-a păstrat fondul de culoare închisă, deoarece s-a considerat că așa se obțin mai bine fiorul cosmic, legătura cu Dumnezeu.
Pe peretele dinspre apus, sunt pictați regele Ferdinand, regina Maria și ctitorii acestui sfânt lăcaș: Pr. Serghie Constantinescu și familia colonel Dimitrie și Elena Ciovica.
Chiar și la o privire grăbită două elemente îți rețin atenția: catapeteasma îmbrăcată în foiță de aur și aureolele argintii ale sfinților menite parcă să ilumineze fondul închis al picturii.
Slujbele religioase sunt oficiate de preoții: Iulian Rainea și Bogdan Lică.
La o simplă trecere pe șoseaua principală sau la o plimbare pe trotuarele paralele cu aceasta nu ai cum să nu remarci turlele unei biserici noi, la fel de monumentală ca și aceasta. Este vorba de Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și Sfântul Mucenic Gheorghe” a cărei construcție a durat 10 ani, între 2002-2012, timp în care a acumulat strădania materială și spirituală a unui număr mare de persoane, printre care se află și preotul Silviu Neaga, slujitorul neîncetat al acesteia.
Din punct de vedere arhitectural, este realizată în stil neoclasic cu linii mai moderne.
Este în formă de cruce treflată, cu trei turle și pe lângă părțile componente specifice fiecărei biserici ortodoxe, are și un demisol în care s-au oficiat slujbele religioase în perioada 2005-2012. Clopotnița este prevăzută cu două clopote, unul de 300 de kilograme și unul de 120.
Intrarea în biserică se face pe uși din lemn, sculptate cu motive vegetale. Mobilierul și catapeteasma înaltă de 36 de metri sunt sculptate în lemn de stejar de către meșteri populari aduși de la Vânători Neamț.
Pictura neobizantină este realizată în frescă de către pictorul Oprea Olteanu din Târgoviște și vitraliile sunt creația artistului plastic Adrian Piticariu de la Vatra Dornei.
Din punct de vedere pictural, se poate spune că cele două biserici ortodoxe din Pucioasa sunt total opuse. Prima este de culoare închisă, antichizantă și misterioasă, ce te conduce la o interiorizare prin rugăciune. În cea de-a doua biserică, vitraliile și pictura realizată pe fundal albastru, cu registre de culoarea cerului înstelat creează o atmosferă luminoasă, plină de viață, energizantă, în care sacrul și profanul se contopesc parcă în culori mângâietoare.
Pe peretele interior, dinspre apus, se află picturi cu Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei, cel care la data de 5 decembrie 2002 a oficiat slujba de punere a temeliei bisericii, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare care ține în mână un pergament cu un îndemn la o viață cumpătată adresat călugărilor: „Nu te amăgi, o, călugărule, cu îmbuibarea pântecului!”
Deasupra ușilor împărătești se află marama lui Iisus. O imagine mai puțin întâlnită în biserici este aceea a lui Iisus mort pe giulgiu, purtat de îngeri.
Când am poposit în stațiune și am ieșit să fac o plimbare, ceea ce m-a atras și încântat, în mod deosebit, a fost o clădire mică, de culoare albă, construită în stil brâncovenesc în curtea spitalului.
Am aflat ulterior că este Biserica „Sfântul Nectarie” a cărei construcție a început în anul 2017, fiind destinată bolnavilor spitalului, dar nu numai și că va fi pictată în stil bizantin. Culoarea ei albă îi mărește parcă dimensiunile și creează o oază de lumină în atmosfera orașului și în sufetele trecătorilor.
Atmosfera orașului Pucioasa este străpunsă și de turlele monumentale ale unei construcții care se află pe strada Radu Cosmin, nr. 13. Este vorba de Biserica Romano-Catolică „Sfântul Luca”, înființată în anul 1996, construită în stil neo-gotic.
Se remarcă prin originalitatea altarului situat în fața iconostasului și prin cromatica vie a scenelor pictate aici.
În fundal se află Isus Cristos răstignit, asupra căruia coboară Duhul Sfânt sub formă de porumbel din care pornesc raze; pe laterale, tablouri pictate cu imagini ale celor patru evangheliști și câte nouă tablouri pe fiecare parte laterală, care prezintă aspecte din viața lui Isus: bunavestirea, nașterea, prezentarea în templu, botezul în Iordan, minunile săvârșite de acesta.
Monumentele religioase existente în acest oraș sunt o dovadă a sentimentului religios care există în sufletele localnicilor, al toleranței religioase, al diversității stilurilor artistice, arhitectonice și picturale, a strădaniei slujitorilor bisericii, cât și a întregii comunități pentru construirea și întreținerea de lăcașuri religioase în acest oraș în care darurile naturale s-au împletit cu cele create de mâna oamenilor harnici, talentați și primitori.
Elena Trifan / UZPR
Un comentariu pentru “Lăcașuri de cult religios în orașul Pucioasa”
Foarte frumoasă expunerea!