◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Dezinformare masivă și teorii ale conspirației abundă în jurul alegerilor din Marea Britanie

Teoriile conspirației și dezinformarea afectează alegerile locale din Marea Britanie. Printre cele mai vehiculate teorii se numără transformarea Londrei într-o „închisoare net zero” odată cu introducerea „blocărilor climatice”.

Narațiunile de acest tip și dezinformarea abundentă au fost folosite pentru a influența rezultatul recentelor alegeri locale din Regatul Unit, potrivit Euronews.

Înaintea alegerilor parțiale de la Uxbridge și South Ruislip, din luna iulie, a existat o creștere dramatică a afirmațiilor false și a teoriilor conspirației. Candidații la vot „au folosit direct” acest tip de retorică, a declarat Maisie Draper, analist la Logically, o companie de tehnologie care se ocupă de dezinformare.

Zona Ultra Low Emission (ULEZ), la care s-au referit multe dintre aceste teorii, este o zonă din Londra în care șoferii de vehicule care nu îndeplinesc standardele specifice de emisii trebuie să plătească o taxă de 12,50 lire sterline pe zi. Zona acoperă în prezent centrul Londrei, dar urmează să fie extinsă pentru a acoperi întreaga zonă Greater London, începând cu 29 august 2023. Rezistența la ULEZ este considerată pe scară largă ca a înclinat alegerile în favoarea conservatorilor, partidul de dreapta făcând campanie împotriva schemei, introdusă pentru prima dată de primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan.

ULEZ este o problemă controversată. Un raport din februarie 2023 a arătat că a adus aer mai curat pentru peste patru milioane de oameni din Londra, reducând poluarea cu 26%. Aproximativ 4.000 de londonezi mor prematur în fiecare an din cauza aerului toxic. De asemenea, a contribuit la promovarea unor forme de transport mai sănătoase și mai durabile, cum ar fi mersul cu bicicleta. Criticii susțin că politica îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci, dăunează economiilor locale și îi penalizează în mod nedrept pe cei care au nevoie de mașină pentru a se deplasa.

Într-o declarație trimisă la Euronews, Alex Brocklehurst, editor politic la Full Fact, a declarat că „mai multe afirmații înșelătoare” despre UlEZ s-au răspândit de pe rețelele sociale la ziarele naționale.

Opinia publică despre ULEZ este împărțită în mod egal. Un sondaj din iulie 2022 comandat de Primăria Londrei a constatat că 51% dintre londonezi l-au susținut, în timp ce un studiu separat al conservatorilor în același an a arătat că 51% sunt împotriva extinderii ULEZ.

Mai mult de o treime din călătoriile cu mașina făcute de londonezi ar putea fi parcurse pe jos în mai puțin de 25 de minute, potrivit Primăriei.

Temerile cresc în rândul experților că alegerile generale de anul viitor din Marea Britanie ar putea fi afectate de dezinformare, imaginile, iar textele și videoclipurile false pot deveni virale. Problemele climatice ar putea deveni următorul război cultural înaintea votului, spun experții. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *