◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Jurnalismul independent
în Siria, „misiune imposibilă”

De-a lungul anilor în care a lucrat ca jurnalist independent în nord-estul Siriei, Mazloum Hassan s-a familiarizat cu navigarea într-un câmp minat de „linii roșii” nerostite. Acest lucru a devenit mai dificil în ultimii ani, cu o „scădere clară a marjei libertăților presei”, susține jurnalistul, citat de syriadirect.org.

Descrisă de multă vreme ca „un regat al tăcerii”, Siria se află în prezent pe ultimul loc în privința libertăților presei la nivel global – chiar sub Afganistan. În timp ce provocările cu care se confruntă jurnaliștii diferă în diferitele zone de control, restricțiile asupra libertății presei sunt o caracteristică larg răspândită. Zonele controlate de Administrația Autonomă a Siriei de Nord și de Est (AANES) nu fac excepție.

La suprafață, AANES proclamă un angajament profund față de libertatea de exprimare, inclusiv pentru jurnaliști. O nouă Constituție provizorie ratificată în 2023 – Contractul Social – consacră „libertatea de credință, conștiință, gândire și opinie” pentru milioane de oameni care trăiesc în Hasakah și în părți din Alep, Raqqa și Deir e-Zor. O lege mass-media din 2021 declară, de asemenea, că „libertatea unui jurnalist este protejată de lege” și că orice informație sau opinie „nu poate fi un motiv de arestare sau de încălcare a libertății”. Dar Hassan oferă o imagine diferită. Ca și alți jurnaliști locali contactați de Syria Direct, a fost arestat, bătut și echipamentul i-a fost distrus de un grup afiliat autorităților. El a fost, de asemenea, împiedicat să obțină acreditările de presă necesare de la Uniunea Free Media, limitându-i-se capacitatea de a lucre: „AANES încearcă să prezinte un experiment cu mai puține restricții și încălcări împotriva jurnaliștilor decât zonele de regim, dar această comparație poate să nu fie foarte precisă”.

Organizațiile media care operează în zonele administrate de AANES au fost incluse pe lista neagră, an de an. În 2021, la doar o lună după ce legea mass-media a fost adoptată, autoritățile locale au forțat site-ul de știri kurd Kurdistan 24 să-și închidă operațiunile locale, acuzându-l că „împrăștie discursul instigator la ură și favorizează discordia”. În anul următor, o altă platformă de știri kurdă, Rudaw, a fost închisă sub pretextul că „incita la ceartă și distorsionează imaginea instituțiilor care lucrează în nord-estul Siriei”.

În februarie 2024, AANES a început, de asemenea, să solicite organizațiilor media care operează în nord-estul Siriei să ofere detalii despre personalul lor și să dezvăluie informațiile de bază ale angajaților.

O sursă de rang înalt dintr-o organizație europeană care finanțează mass-media din nord-estul Siriei a confirmat că provocările au crescut considerabil în acest an.

De partea cealaltă, Jiwan Mulla Ibrahim, co-președintele Departamentului Media AANES, a declarat pentru Syria Direct că legea din 2021 a guvernului său privind mass-media, care cere jurnaliştilor să se alăture uniunii afiliate guvernului pentru a primi acreditările de presă, nu este menită să restrângă libertatea presei, ci „ajută jurnaliştii să-şi îndeplinească îndatoririle și să elimine haosul media cu care s-a confruntat nord-estul Siriei”. „Lucrăm într-un câmp minat, trebuie să fim atenți să nu greșim”,  a spus Siruan Hajj Hossein, directorul postului de radio independent ARTA FM. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *