◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Eveniment cultural deosebit, desfășurat la Drăgănești, Olt

Pe data de 5 iulie 2024, la Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu”  a avut loc un dublu eveniment: sărbătorirea a 43 de ani de la deschiderea acestui important Muzeu și lansarea cărții „Amprenta Nichita”, de talentata domniță a scrisului românesc Liliana Ghiță Boian.

Muzeograful Mihaela Lală, care a împărțit tuturor participanților câte un pliant cu ZIUA MUZEULUI, a prezentat strădania domnului profesor și pictor Traian Zorzoliu, care a achiziționat în jur de 3.500 de obiecte de artă neolitică – descoperite sub conducerea sa în siturile arheologice deschise în Câmpia Boianului – care în prezent au ajuns la 15.000 de obiecte.

Traian Zorzoliu a înființat Casa Memorială „Nicolae Titulescu”, inaugurată la 16 martie 1982 și Complexul Etnografic Muzeal din Stoicănești, inaugurat la data de 24 septembrie 2009. De altfel, a contribuit la deschiderea unor muzee mănăstirești, cum ar fi cel de la Brâncoveni și Clocociov. A participat la multe expoziții de artă din țară și din străinătate.

A fost prezentă și nepoata Delia Zorzoliu, pictoriță și scriitoare, care a făcut o donație pentru fondul de artă digitală. Nepoata Delia Zorzoliu, care a copilărit pe aceste meleaguri, a continuat tradiția moștenită de la bunic – de a pune în peniță cerneală și a scrie, de a pune în pensulă culoare și a picta. Delia Zorzoliu a primit din partea Primăriei din Drăgănești o Diplomă de Excelență.

Liliana Ghiță Boian și-a lansat al 18-lea său volum, fiind un mesager al culturii drăgăneștene. Poeta a așezat pe simezele sufletului poezia; de asemenea, a îmbrățișat și cariera jurnalistică. Ea ne arată cum mai este vremea și cum ne trece timpul. Liliana Ghiță Boian a fost onorată cu o Diplomă de Excelență pentru promovarea culturii drăgăneștene. Dovadă că se poate face cultură în orice împrejurare, ea ne-a povestit că tocmai revenise de la Putna, unde s-au comemorat 520 de ani de la moartea marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, cel care, împreună cu oastea sa de viteji, a apărat în atâtea rânduri creștinătatea și care după fiecare victorie ridica o biserică sau o mânăstire.

Cu mult talent oratoric, a vorbit întâi liber, apoi a citit cronica literară a acestui volum doamna prof. filolog critic literar Margareta Chirițoiu. Domnia sa a explicat ce presupune intertextualitatea: să scrii o operă originală prin permutare. Cuvântul zidește, construiește. A subliniat limbajul abstract folosit de poetă, exemplificând cu poezia  „Sunt o domniță”. Doamna Margareta Chirițoiu a completat: „Sunteți ca o mireasă, o elegie, boema poeziei”. Doamna critic literar Margareta Chirițoiu face o comparație între o poezie a lui Nichita Stănescu în care apare motivul sărutului gleznei, cu o poezie a Lilianei Ghiță Boian, în care apare același motiv, dar altfel exprimat în cuvinte. De asemenea, subliniază forța expresiei artistice – poezia este esența 

lumii – exemplificând cu poezia „Oglinzi paralele”: nu mă uit în oglinzi paralele/

am învățat să nu mai privesc/ niciodată în oglinzi paralele/ ci/ doar în oglinda propriului suflet.//

Se subliniază întoarcerea înlăuntru, faptul că poeta meditează.

De la Ion Barbu la Nichita Stănescu sunt exemplificate cele mai înalte simțiri; literatura română a primit o nouă viață, pătrunde filosofia vieții. Limbajul la Nichita Stănescu este un limbaj abstract, cuprinde comparații, metafore, parabole.

Liliana Ghiță Boian este percepută ca o pluralitate de texte, o intertextualitate. Sunt recitate poeziile „Sens” și „Sacrificiu”. Margareta  Chirițoiu mai precizează că Liliana Ghiță Boian este o poetă profundă, care pendulează între lume și sens. 

A vorbit apoi domnul scriitor Marian Bărăscu, președinte al Asociației Rusidava Culturală din Drăgășani. Domnia sa a subliniat colaborarea foarte veche cu poeta Liliana Ghiță Boian, care a participat din anul 2015la Caravana Culturii în diferite localități. Domnul Marian Bărăscu a subliniat faptul că Nichita Stănescu are rădăcini în Slatina, în sensul că Ovidiu Titu Dumitrescu, co-autor al foarte interesantei cărți „Antimetafizica”,

provenea din Slatina, unde a fost căsătorit cu poeta Elena Gica Cruceru.

Doamna Ionela Mateșică – președinta Ligii Scriitorilor din Slatina „Damian Stănoiu”, a evocat cu multă emoție anii de liceu pe care i-a absolvit în Drăgănești, unde l-a cunoscut personal pe Traian Zorzoliu, care i-a fost profesor de desen – în creion, ceea ce a fost un mare câștig, o mare realizare. Pe vremea aceea, doamna Liliana Ghiță Bioan era director al Bibliotecii din Drăgănești și transmite poezie nu numai prin ceea ce scrie, dar și prin vestimentație, prin zâmbet.

Doamna Zenovia Zamfir – vicepreședintă la Liga Scriitorilor din Vâlcea, a precizat că pseudonimul de Boian adăugat numelui de către Liliana Ghiță nu a fost întâmplător, ducând de pildă în Austria, Suedia… unde au fost împreună, calitățile locului de origine: suntem sensibili, iubim pe Dumnezeu, poezia este melodia sufletului. De asemenea, i-a fost alături și la Biblioteca Academiei atunci când a fost premiată. „Sunt eforturi, dar o facem cu bucurie”, a concluzionat doamna Zenovia Zamfir, care a remarcat faptul că 

domnul Petre Cichirdan, care este redactor-șef la două reviste, a prezentat o sinteză a activităților.

Doamna prof. Georgeta Ninela Giurea – vicepreședinte al Asociației „Oltul Cultural” din Slatina, a precizat faptul că doamna Liliana Ghiță Boian, prin opera sa care este un modus vivendi, săvârșește un act de transfigurare și o numește „un simbol, perla Drăgăneștiului”.

Doamna prof. Marinela Capșa Belu adresează felicitări ctitorului Traian Zorzoliu și felicitări nepoatei Delia Zorzoliu, despre care crede în mod sincer că „va ajunge departe”. Despre Liliana Ghiță Boian spunecă i-a fost alături la Academia Română atunci când a fost premiată. Nichita „Stănescu – acel înger cu ochii 

albaștri – locuiește în limba română. Noi – concluzionează domnia sa – locuim în limba română”.

Domnul prof. teolog Paulian Buicescu a prezentat în stilul său caracteristic – în versuri – la superlative aprecieri referitoare la opera doamnei poete Liliana Ghiță Boian, precizând că de la un volum la altul reușește să se depășească, transmițând o bună energie, prin sunet și inteligență, prin imagini, prin iubire. De asemenea, a prezentat un poem dedicat lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care a fost „zid de apărare, atlet

al lui Iisus”.

Doamna Liliana Ghiță Boian a prezentat în încheiere câteva date privind editura și grafica acestei minunate cărți, precum și o poezie citită la Putna, din care citez câteva versuri: „să spunem /Da, pentru cei ce au luptat și s-au jertfit /Da, pentru femeile care mai poartă încă ii / Da, pentru revoltatul anonym / Răspundeți cu sinele vostru și din toată inima: DA!//.

A urmat un program artistic – domnul Pandele Jianu a cântat o baladă în cinstea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar formația „Rapsozii Oltului,” din Drăgășani, ne-a delectat cu repertoriul propriu.

 

Margareta Saimac, membru UZPR și LSR – Filiala Olt

membru în Asociația „Oltul Cultural” – Slatina

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “Eveniment cultural deosebit, desfășurat la Drăgănești, Olt

  1. Felicitări pentru articolul conturat de un adevărat talent de jurnalist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *