◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Abordările jurnalistice
„de școală veche”, cruciale în combaterea dezinformării

Tehnologia modernă, inclusiv inteligența artificială (AI), este utilă în combaterea dezinformării, dar abordările jurnalistice „de școală veche” – relatarea corectă și reportajul de la fața locului – au un rol crucial în evoluția domeniului, au declarat directorii instituțiilor media internaționale care au participat la un forum organizat la Taipei, în Taiwan.

În timpul unei discuții despre manipularea mass-media de știri și războiul cognitiv, Michael Mainville, director regional Asia-Pacific pentru Agence France-Presse (AFP), a prezentat două metode de a contracara dezinformarea: media ar trebui să abordeze în mod direct dezinformarea la „o scară masivă” (AFP, de exemplu, are o rețea de 150 de jurnalişti care produc 700 de verificări lunare în 26 de limbi) și, în același timp, instituțiile de presă ar trebui „să dubleze apelul la fundamentele jurnalismului, inclusiv relatarea la fața locului”. „Cel mai bun mod de a combate această dezinformare este de a oferi o raportare fiabilă a faptelor”, a spus Mainville, citat de focustaiwan.tw.

Debarati Guha, director de programe pentru Asia la Deutsche Welle (DW), a spus că, pe cât de mult AI este un instrument major folosit pentru a produce știri false, s-ar putea dovedi util și pentru a le contracara, citând instrumentele AI utilizate de editorii de la DW. Și Guha a subliniat, de asemenea, rolul crucial al „povestirii bune” în jurnalism.

La eveniment, jurnalistul ucrainean Maksym Eristavi discutat despre noua sa carte, „Colonialismul rus 101”. Eristavi a spus că studiază războiul din Ucraina de un deceniu, de la invadarea Crimieei, în 2014, menționând că incidente similare au avut loc de mai multe ori în istorie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *