◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Jody Santos, profesor de jurnalism la Northeastern University, SUA: „Politicieni din tot mai multe țări recurg la represalii împotriva jurnaliștilor”

Jody Santos, profesor de jurnalism asistent la Universitatea Northeastern, din SUA, susține că creșterea autoritarismului pe tot globul face ca meseria jurnaliștilor să fie mai periculoasă. Ea subliniază că foarte mulți lideri mondiali defăimează presa și, prin retorica lor polarizantă, dau gir comportamentului agresiv față de cei care relatează știrile: „ Politicieni din tot mai multe țări recurg la represalii împotriva jurnaliștilor. Când spui că jurnaliştii sunt inamicul se creează acest mediu mai permisiv pentru atacurile fizice asupra mass-media, o atmosferă în care este permis să fie comise violențe împotriva jurnaliștilor”.
Marcus Howard, un reporter premiat și profesor de jurnalism la Northeastern, este de acord că politicienii din Brazilia, Mexic, Rusia, Venezuela și alte țări continuă să trateze cu ostilitate profesioniștii media: „Acest lucru a avut cu siguranță un impact negativ asupra modului în care jurnaliștii sunt priviți și a contribuit la amenințările la adresa jurnaliștilor”.
Howard observă că accesibilitatea sporită la știri prin internet a agravat amenințările cu care se confruntă jurnaliștii, făcându-i pe liderii autoritari să simtă că puterea lor este în pericol, ceea ce face mai probabil ca aceștia să trateze jurnaliştii ca pe inamici. „Când există informații la îndemâna oamenilor, aceasta este o amenințare pentru anumiți lideri care doresc să restrângă drepturile și libertățile oamenilor”, spune Howard.
În plus, atunci când un jurnalist este agresat sau ucis într-o țară cu un guvern ostil față de libertățile presei, persoana responsabilă nu este aproape niciodată urmărită penal, spune Santos, care adaugă că absența consecințelor are un efect de undă, trimițând un mesaj periculos că nu se va întâmpla nimic dacă un jurnalist este atacat, Howard și Santos subliniază că pericolele cu care se confruntă jurnaliștii iau forme diferite. Dincolo de a fi atacați sau uciși, li se ia echipamentul sau documentele, pot fi supravegheați și urmăriți de guverne, chiar ar putea fi arestați de forțele de ordine, potrivit news.northeastern.edu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *