◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Jurnalismul din Turcia,
în „era controlului judiciar”

În Turcia, guvernul continuă să instrumentalizeze sistemul judiciar în conformitate cu obiectivele sale. Raportul de observare a mass-media al agenției de presă turce Bianet, care acoperă lunile ianuarie-februarie-martie 2024, indică, de asemenea, că, în ciuda hărțuirii judiciare pe scară largă împotriva jurnalismului, deși deciziile Curții Constituționale privind libertatea de exprimare vin cu întârziere, aceasta rămâne totuși singurul garant al justiției.

Potrivit raportului, cel puțin 195 de jurnaliști au fost judecați în temeiul Legii Antiterorism și al Codului Penal Turc, dintre care 14 condamnați la un total de 25 de ani și 7 luni de închisoare. Coaliția guvernamentală continuă să amenințe jurnaliștii în public și să folosească în cea mai mare măsură cenzura online. Este de remarcat faptul că, în ultimele trei luni, ciclul arestărilor jurnaliştilor a vizat în primul rând jurnaliştii locali, zeci de profesioniști media fiind supuşi controlului judiciar, de fapt o altă formă de închisoare, potrivit bianet.org. În plus, există o creștere semnificativă a plângerilor de tortură și de tratament umilitor împotriva reprezentanților presei, așa cum se vede în exemple precum reporterii Bianet Tuğçe Yılmaz, Aren Yıldırım și Ali Dinç, împreună cu jurnalistul video AFP Eylül Deniz Yaşar.

Cel mai serios avertisment adresat autorităților turce a venit de la comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, într-un Memorandum care menționează: „Anchetele și urmăririle penale, arestările și condamnările cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii din Turcia indică o practică larg răspândită de abuz de procese judiciare, pentru a reduce la tăcere apărătorii drepturilor omului și a obstrucționa activismul societății civile”.

Turcia a înregistrat anul trecut  una dintre cele mai rapide țări creșteri ale numărului de arestărilor de jurnaliști, arată organizația Reporteri fără frontiere. În perioada ianuarie-martie, cel puțin 195 de jurnaliști s-au confruntat cu acuzații precum „apartenența la o organizație teroristă”, „răspândirea propagandei pentru o organizație teroristă”, „insultarea președintelui”, „diseminarea publică de informații înșelătoare”, „insultarea unui funcționar public”, „defăimarea”, „insultarea instituțiilor statului” și „încălcarea Legii cu privire la ședințe și demonstrații”. În plus, șase jurnaliști au fost judecați în procese cu despăgubiri în valoare totală de 2,9 milioane de lire.

În ultimele trei luni ale anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a hotărât că reținerea directorului de știri TRT Turkey, Ersin Şanlı, a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și că reținerea lui Ayşenur Parıldak, fost reporter pentru ziarul Zaman, a fost ilegală, obligând Turcia să-i plătească o despăgubire de 22.000 de euro. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *