◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Platformă media pentru femeile din Afganistan, creată de o studentă la Jurnalism

Studenta la Jurnalism Zahra Nader, de origine afgană, a înființat un site de știri pe care se pot exprima femeile reprimate din Afganistan și în general acele voci ale celor mai marginalizate segmente ale populației din țara aflată sub controlul strict al talibanilor, relatează voanews.com. Nader studiază la York University, din Toronto: „Vrem să fim vocea segmentelor defavorizate ale societății afgane”.

Dintr-un mic spațiu de birouri din universitatea canadiană, Nader oferă o platformă în care femeile își pot împărtăși experiențele în propriile cuvinte. Timp de câțiva ani, jurnalista și-a făcut meseria în Afganistan, iar în 2017 s-a mutat în Canada, pentru a studia. La acel moment, Afganistanul avea încă o comunitate media vibrantă, în care femeile puteau lucra liber.

Dar, după ce talibanii au preluat controlul și libertățile mass-media aproape au dispărut, cu tot mai puține femei care continuă să lucreze în domeniu, Nader a văzut un gol în acoperirea știrilor. Așa a luat naștere Zan Times, unul dintre numeroasele site-uri media create de jurnaliştii afgani care trăiesc în exil. Site-ul oglindește și celelalte interese ale lui Nader, care este și doctorand în studii de gen. În prezent, Zan Times acoperă problemele femeilor, dar Nader spune că intenționează să extindă această acoperire.

Organismele internaționale de presă arată la unison că situația drepturilor omului în Afganistan s-a deteriorat de la preluarea puterii de către talibani, în august 2021.

Aceștia „au impus politici care au restrâns sever drepturile de bază – în special pe cele ale femeilor și fetelor”, arată Human Rights Watch.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat, într-un interviu acordat Voice of America, impunerea de restricții mass-media.

Dar Nader consideră că este important ca femeile din Afganistan să primească voce, deoarece sunt „înlăturate” din viața publică. Site-ul ei de știri este și o misiune personală – studenta era copil când talibanii au preluat puterea, în anii 1990, iar familia ei a fost forțată să părăsească Afganistanul și să se refugieze în Iran. În timp ce locuia acolo ca refugiată, nu i s-a permis să aibă o educație. „Acum milioane de femei și fete din Afganistan trăiesc aceeași experiență. Ca jurnalist, vreau să mă asigur că lumea aude fetele și femeile afgane”, susține Nader. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *