◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnaliste întemnițate în Iran, laureate ale Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano 2023

Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi și Narges Mohammadi au fost desemnate laureatele Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano 2023, la recomandarea unui juriu internațional format din profesioniști în media. „Acum, mai mult ca niciodată, este important să aducem un omagiu tuturor femeilor jurnaliste care sunt împiedicate să-și facă treaba și care se confruntă cu amenințări și atacuri la adresa siguranței lor personale. Astăzi le onorăm angajamentul față de adevăr și responsabilitate”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO. „Ne angajăm să onorăm munca curajoasă a jurnalistelor iraniene, ale căror reportaje au dus la o revoluție istorică condusă de femei. Ei au plătit un preț mare pentru angajamentul lor de a raporta și de a transmite adevărul. Și pentru asta, ne angajăm să-i onorăm și să ne asigurăm că vocile lor vor continua să răsune în întreaga lume până când vor fi în siguranță și liberi”, a declarat Zainab Salbi, președintele Juriului internațional al profesioniștilor media.

Niloofar Hamedi scrie pentru principalul cotidian reformist Shargh. Ea a dat vestea morții lui Masha Amini, în urma reținerii acesteia în custodia poliției la 16 septembrie 2022. Ea a fost reținută în izolare, în închisoarea Evin, din Iran, din septembrie 2022.

Elaheh Mohammadi scrie pentru ziarul reformist Ham-Mihan, acoperind probleme sociale și egalitatea de gen. Ea a raportat despre înmormântarea lui Masha Amini și a fost, de asemenea, deținută în închisoarea Evin, tot din septembrie 2022. Anterior i s-a interzis să raporteze timp de un an, în 2020.

Niloofar Hamedi și Elaheh Mohammadi sunt câștigătoare atât ale Premiului Internațional pentru Libertatea Presei din 2023, acordat de Jurnaliştii Canadieni pentru Liberă Expresie (CJFE), cât și ai Premiului Louis M. Lyons din 2023, de la Harvard. Cele două jurnaliste au fost desemnate printre dintre cei mai influenți 100 de oameni în 2023 de către Time Magazine.

Narges Mohammadi a lucrat de mulți ani ca jurnalist pentru o serie de ziare și este, de asemenea, autor și vicedirector al organizației societății civile din Teheran Defenders of Human Rights Center (DHRC). Ea ispășește în prezent o pedeapsă de 16 ani în închisoarea Evin. Jurnalista a continuat să relateze din detenție și a intervievat și alte femei prizoniere. Aceste interviuri au fost incluse în cartea ei, „White Torture”. În 2022, a câștigat Premiul pentru curaj al organizației Reporteri fără frontiere.

La nivel global, femeile jurnaliste și lucrătoarele din mass-media se confruntă cu atacuri din ce în ce mai mari, offline și online, și sunt supuse unor amenințări și specifice. În 2021, UNESCO a publicat The Chilling, un studiu privind tendințele globale în ceea ce privește violența online împotriva femeilor jurnaliste, care a demonstrat amploarea atacurilor împotriva acestora și impactul asupra bunăstării lor, asupra muncii lor și asupra libertății presei în general. (redacția UZPR)

Foto: unesco.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *