◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cum ar putea intra Summit-ul de la Sibiu în istoria omenirii. Opt state UE cer la Sibiu o revoluție anti schimbări climatice

Planificat pentru a decide viitorul UE post Brexit, Summit-ul liderilor Uniunii începe miercuri, la Sibiu. În loc să se pună accent pe Brexit, care a fost deja amânat, summit-ul va fi marcat de o dezbatere despre ambiția UE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, scrie Forbes în ediția de marți. 

Opt dintre cele 28 de țări membre au lăsat să circule un document înainte de summit, l-au lăsat să se scurgă în presă, cerând ca Uniunea că se angajeze să stopeze emisiile de carbon până în 2050 și să aloce 25% din bugetul Uniunii pentru proiecte care să lupte împotriva schimbărilor climatice. Documentul este semnat de Franța, Belgia, Spania, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Suedia. El mai spune că trebuie integrată de urgență piața de energie, fragmentată în acest moment. ”O piață de energie internă funcțională și mai integrată va fi cheia securității energetice în orice regiune”, se arată în documentul citat de Forbes. ”Folosirea optimală a infrastructurii și dezvoltarea unei piețe de energie interconectate sunt mijloace importante pentru atingerea acestui obiectiv”, mai spune acesta.

Macron și-a asumat paternitatea ideii şi și-a anunţat intenţia luni, după o întâlnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte. Iniţiativa Macron cere ca unul din punctele principale ale viitoarei agende europene să fie combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, ţările membre UE ar trebui, potrivit documentului de lucru, să îşi majoreze contribuţiile în cadrul Acordului de la Paris, din 2015 privind limitarea încălzirii globale.

Războiul franco-german pe tema climei
Comisia Europeană a înaintat anul trecut o recomandare privind reducerea emisiilor de carbon până aproape de zero – o reducere de 95%, cu restul de 5% urmând să fie reduse prin finanțări de programe în afara Europei, până în 2050. Dar planul trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de țări membre, și, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, îl susține cu entuziasm, Angela Merkel este mai sceptică în privința lui. Parisul și Berlinul s-au confruntat pe marginea acestui plan la Consiliul european de la Bruxelles din luna martie, și este programat pentru un vot la summit-ul următor, în luna iunie.
Cele opt țări care susțin eliminarea emisiilor de carbon vor ca liderii UE să aprobe planul pentru 2050 mai devreme de luna iunie, la summit-ul de la Sibiu. ”Ca să creeze un moment prielnic, UE trebuie să facă anunțuri ambițioase în timpul Summit-ului de la Sibiu, preferabil prin a fixa țința de zero emisii de carbon până cel târziu în 2050”, susțin cele opt țări semnatare ale documentului.
Germania și țările est-europene cred că țința 2050 este prea ambițioasă și ar dăuna competitivității europene. Ele vor o amânare până, poate, în 2060.

Militanții de mediu, pe de altă parte, vor ca liderii să își asume un calendar mai ambițios, argumentând că recentele proteste pe teme de schimbări climatice arată că cetățenii UE reacționează rapid. ”La summit-ul de la Sibiu toți liderii UE trebuie să urmeze chemarea celor mai progresiste guverne și să se angajeze public că vor pune acțiunea pe climă în prim planul cooperării europene”, a spus Wendel Trio, directorul Climate Action Network Europe.

Organizația a lansat un apel la acțiune pe tema climei, marți, la Bruxelles, semnat de sute de orașe europene, regiuni, companii, organizații ale societății civile. El vine în urma raportului ONU lansat luni, care arăta că un milion de specii sunt pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice.

La summitul de la Sibiu, liderii ţărilor din UE vor stabili priorităţile blocului european pentru următorii cinci ani, care vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European în urma cărora va fi desemnată şi noua Comisie Europeană.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *