◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Femei şi bărbaţi, în căutarea aprecierii

Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Genetic vorbind, femeile sunt născute să fie centrate mai mult pe emisfera dreaptă a creierului, acesta fiind sediul gândirii fără limbaj, al înțelegerii nonverbale, al recunoașterii formelor și percepțiilor spațiale. Este emisfera responsabilă de tonul și ritmul vocii, simțul culorilor, visare, romantism. De ea țin intuiția, imaginația și capacitatea creatoare și tendința către spiritualitate. Emisfera dreapta ține mai mult de ceea ce numim EQ (inteligență emoțională), afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
În acelaşi timp, cunoscutul psiholog este de părere că acesta este şi motivul pentru care, atunci când un bărbat vede o femeie rațională, analitică, cu capacitate rapidă de decizie, o apreciază de cele mai multe ori doar ca pe un prieten bun deoarece inconștient se simte amenințat de ea în ceea ce privește rolul lui de bărbat.
“Dacă totuși îi place suficient de mult de ea ca femeie, va încerca inconștient s-o facă să se comporte mai puțin pe emisfera stânga sau pur și simplu se va minți singur forţându-se să vadă la ea aspectul fizic, de exemplu, în detrimentul a ceea ce este ea cu adevărat ca ființă completă. Dacă o femeie va spune un lucru deosebit de interesant, util și sensibil, iar un bărbat va spune în același timp ceva asemănător, un bărbat va aprecia bărbatul deoarece a aprecia femeia dincolo de aspectul ei fizic este ca și cum ar accepta că este la fel de bună ca el, ceea ce i-ar știrbi imaginea de sine în proprii ochi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
De cealaltă parte, bărbații sunt centrați mai mult pe emisfera stânga, cea care reprezintă sediul limbajului, cuvântului, implică aspectele lingvistice ale scrierii, ale calculului logic, cifre, raționamente, capacitatea de analiză și abstractizare. De ea țin logica, raționalizarea, calculul, rapiditatea, ideea de “scurt și la obiect”, decizia. Emisfera stângă ține mai mult de ceea ce numim noi IQ (inteligență mentală).
“De aceea, când o femeie vede un bărbat lucrând în domenii care presupun empatie, imaginație, intuiție, chiar dacă el în majoritatea timpului vorbește și acționează tot din emisfera stânga, ea îl “suspectează” că poate fi ca ea, că o poate înțelege dincolo de rațional. Da, poate, dar extrem de puțin față de ceea ce-și imaginează femeia. Însă e dispusă și ea, ca și bărbatul să se mintă singură și să vadă la el doar ceea își dorește să fie adevărat.
Dacă o femeie va spune un lucru deosebit de interesant, util și sensibil și un bărbat va spune în același timp ceva asemănător, evident o femeie care aude/citește va prefera să aprecieze bărbatul, mințindu-se singură și sperând! Suntem diferiți şi nu e nimic în neregulă cu asta! Este un fapt, o realitate! Mai multă acceptare a ceea ce suntem, mai multă apreciere de sine și a celuilalt, o creștere a disponibilității de a aprecia lucurile la adevărată lor valoare și o cantitate mai mare de sinceritate cu noi înșine, ne-ar face viața mai ușoară și implicit mai frumoasă”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială. De peste 8 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

Persoane de contact
Laura-Maria Cojocaru Psihoterapeut & Trainer NLP si INLPSI
Tel. 0725161169
e-mail: psih_lauramaria@yahoo.com
http://www.consiliere-psihoterapie.info/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *