◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Hărțuiți, amenințați, epuizați… Tot mai mulți jurnaliști se deconectează de la rețelele sociale

Jurnaliştii se deconectează de la platformele de social media, în ciuda importanţei acestora pentru descoperirea audienţelor, amplificarea conţinutului de ştiri şi facilitarea investigaţiilor. Motivele pentru acest efect variază de la epuizarea de a fi online atât de des, până la abuzuri online extinse, cazuri de jurnalişti concediați pentru încălcarea politicilor de social media, hărțuiri, amenințări, discurts încărcat de ură… „Este un fel de bucurie de a pierde”, explică Valérie Bélair-Gagnon, directorul de studii de licență la Școala Hubbard de Jurnalism și Comunicare de Masă a Universității Minnesota, care studiază  modul în care un peisaj media digital hiperconectat îi afectează pe jurnalişti.

În cadrul unei ediții prezentate pe podcastul Journalism.co.uk, specialistul afirmă că „jurnaliștii au început să fie chiar mulțumiți să renunțe la activitățile online, acordând prioritate propriei îngrijiri, ceea ce le permite să fie mai autentici și să facă cu adevărat ceea ce ei prețuiesc. La fel ca evitarea știrilor în rândul publicului, deconectarea jurnaliştilor de mediile devenite toxice este adesea o reacție sănătoasă la supraîncărcarea cu informații și inundarea de interacțiuni digitale”.

Limitele dintre viața personală și cea profesională pe rețelele de socializare au devenit din ce în ce mai neclare. Jurnaliştilor li se cere să fie mai conectați și să-și expună mai mult din viața proprie online, dar sunt în general lipsiți de sprijinul angajatorilor, deopotrivă păe direcția compensărilor în timp lliber și a sprijinului pentru cazurile în care jurnaliștii sunt agresați online. „Jurnaliștii simt că au fost lăsați pe cont propriu; atunci când se întorc la muncă, se confruntă în continuare cu aceleași probleme”, adaugă Bélair-Gagnon, care atrage atenția și asupra faptului că a ignora aceste tipuri de probleme va avea un impact asupra angajărilor din industrie, întrucât cel mai nou val de jurnalișți din Generația Z are altă atitudine față de echilibrul dintre viața profesională și viața privată și acești tineri nu sunt la fel de dispuși să depășească granițele personale. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *