◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Despre votul electronic…

În 2024, aproximativ jumătate din populația lumii va determina viitorul țărilor în cel mai mare an electoral din istorie. În culisele campaniilor politice, sistemele electorale vor avea responsabilitatea de a asigura buletine de vot libere și corecte. „Obiectivul nu este doar acela de a avea un sistem sigur, ci de a avea o democrație sigură”, a declarat Dr. David Dueñas-Cid, profesor asociat la Universitatea Kozminski din Polonia, pentru Euronews.

În iunie, europenii își vor alege Parlamentul pe baza a 27 de sisteme diferite, iar până atunci, Portugalia, Slovacia, Macedonia de Nord, Lituania, Islanda și Belgia vor avea deja alegeri naționale. Doar o minoritate dintre aceste alegeri vor folosi tehnologia în procesul de votare, fie pentru a vota, pentru a număra buletinele de vot sau pentru a verifica bazele de date ale alegătorilor. „În 1999, mulți au spus că viitorul este votul pe internet, dar suntem în 2024 și nu prea multe țări votează online”, a spus Dueñas-Cid.

Țările care testează alegerile electronice încep de obicei cu cetățenii care locuiesc în străinătate, deoarece, în comparație cu votul pe hârtie, tehnologia accelerează numărarea, suprimă voturile nevalide și facilitează votul.

 

India și Estonia demonstrează că se poate…

În 1982, statul Kerala din sudul Indiei a încercat votul electronic la alegerile locale. Rezultatul a fost din urmă anulat și votul s-a reinters la varianta pe hârtie, din cauza preocupărilor legale, dar astăzi, țara utilizează în mod extensiv dispozitive electronice, voturile pe hârtie fiind limitate pentru zone îndepărtate. Până în luna mai a acestui an, peste 986 de milioane de indieni vor alege parlamentul inferior al țării folosind aparate de vot electronice cu înregistrare directă (DRE) la secțiile de votare, care înregistrează imediat voturile, nu sunt conectate la internet și imprimă chitanțe. Deși fiabilitatea sistemului a fost pusă la îndoială în trecut, acesta este cel mai utilizat sistem electronic, potrivit Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală.

Pentru Oliver Väärtnõu, CEO al companiei de tehnologie Cybernetica, din Estonia, utilizarea aparatelor electronice de vot este un pas către votul pe internet, care se poate face online, de pe orice dispozitiv și de oriunde. „Avem cea mai avansată metodă de vot din lume cu votul pe internet și cea mai comună sau arhaică modalitate, cu votul pe hârtie. Estonia lucrează în mod constant la modernizarea votului pe internet. Modificăm software-ul, ne uităm la securitate, evaluăm ce se întâmplă în lume și ne uităm dacă ne afectează soluția de vot pe internet”, a spus Väärtnõu, a cărui companie a conceput software-ul i-Voting al Estoniei. În 2022, Estonia a alocat 30 de milioane de euro sistemelor informatice digitale de stat și până în prezent, țara nu a detectat niciodată programe malware sau vulnerabilități în timpul alegerilor. Dar alte țări nu pot spune același lucru.

 

Este nevoie de timp și de hotărâre

Unele părți ale Elveției au adoptat votul prin internet în 2004. Cincisprezece ani mai târziu, testele publice au descoperit defecte ale unui software actualizat, iar implementarea votului online a fost oprită până în martie 2023. „Defectul identificat se referă la implementarea verificabilității universale, o modalitate de a determina prin intermediul dovezilor matematice dacă voturile au fost manipulate”, au spus autoritățile atunci când hackerii au descoperit slăbiciunea. Astăzi, algoritmii criptografici (utilizați pentru criptare și autentificare) sunt responsabili pentru a se asigura că voturile nu sunt modificate fără ca nimeni să observe, iar codurile sursă pentru vot pe internet sunt disponibile public.

Dar defectele votului online includ, de asemenea, exprimarea votului într-un mediu coercitiv și un conflict de interese între dezvoltatorii de software și organismul electoral al guvernului. Pentru experți, totul se rezumă la aceeași preocupare: încredere.

„Încrederea este critică în procesul de votare. Oamenii au încredere în tehnologie, dar mult mai puțină în guvernele lor”, adaugă Väärtnõu.

Alte țări precum Norvegia și Mexic – care vor permite votul electronic în viitoarele alegeri prezidențiale din iunie 2024 pentru cetățenii care locuiesc în străinătate – caută, de asemenea, integrarea tehnologiei în alegeri. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *