◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Despre importanța băncilor de alimente

De peste un an, lumea se confruntă cu consecințele tragice ale invadării Ucrainei de către Rusia, care, dincolo de bilanțul uman și suferința din estul Europei, a dezvăluit și a exacerbat o criză globală a foametei. Datele sunt clare, dar imaginea este sumbră. Una din trei persoane din întreaga lume se confruntă astăzi cu insecuritatea alimentară. La începutul acestei luni, Programul Alimentar Mondial a raportat că 349 de milioane de oameni din 79 de țări s-ar confrunta cu o penurie acută de alimente în acest an.

Între timp, conflictul din Ucraina a condus la creșterea prețurilor la îngrășăminte și la combustibil și a perturbat aprovizionarea globală cu alimente.

În timp ce grupurile internaționale de ajutor sunt adesea cel mai bine poziționate pentru a răspunde în perioadele de criză, băncile alimentare servesc drept parteneri vitali în fața insecurității alimentare. Acestea au know-how-ul local pentru a face față celor mai grele crize.

La începutul conflictului din Ucraina, băncile alimentare au început să sprijine oamenii din țară și din zonele învecinate, au ajutat să se obțină ajutor pentru refugiați, în țări din apropiere, precum Polonia, România și Moldova. În octombrie 2022, The Global Foodbanking Network și Federația Europeană a Băncilor Alimentare (FEBA) au înființat o nouă rețea de bănci alimentare în Ucraina, pentru a direcționa alimente către oamenii din zona de conflict, în special în estul Ucrainei. În total, peste 25 de organizații bancare alimentare din Europa au răspuns, oferind alimente pentru milioane de oameni.

În mod similar, la câteva ore de la cutremurele care au lovit în Turcia și Siria, TIDER, un membru al rețelei Global Foodbanking, a trimis pachete de ajutor persoanelor din zona afectată, potrivit Euronews. În calitate de membru al Afet Platformu, care coordonează activitățile de ajutor de urgență în rândul a peste 20 de organizații neguvernamentale din Turcia, TIDER și-a folosit abordarea condusă de comunitate pentru a oferi supraviețuitorilor cutremurului produse alimentare, de sănătate și de igienă.

Băncile alimentare nu joacă doar un rol în situațiile de urgență cu debut brusc.

În Cornul Africii, o secetă alimentată de schimbările climatice – inclusiv cinci sezoane ploioase eșuate consecutive – duce la perturbarea pe scară largă a producției alimentare locale. Ca răspuns, Food Banking Kenya își folosește rețelele pentru a furniza hrană comunităților, inclusiv populației indigene Maasai, ale cărei tradiții nomade o face greu accesibilă. Banca de alimente din Kenya a colaborat cu ghizi, grupuri bisericești și alți parteneri pentru a identifica nevoile, a acoperi terenuri inaccesibile și a distribui alimente acestor comunități.

Băncile alimentare au nevoie de mai multă atenție și sprijin la nivel global și național.

În timp ce conceptul de bănci alimentare este bine stabilit în SUA, Europa și majoritatea țărilor dezvoltate, rolul băncilor alimentare este mai puțin bine înțeles în țările în curs de dezvoltare. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *