◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.03.2024

 Ziua FEMEII, la Șimleu Silvaniei

 Motto: „ Toate popoarele civilizate au respectat femeia”.

(Jean Jacques ROUSSEAU (1712-1778), scriitor și filozof elvețian, de limbă franceză.)

Iată, suntem în luna lui Mărțișor, a venit primăvara! Se spune că luna martie este dedicată femeilor, acestor făpturi admirabile ale omenirii, care merită toată recunoștința pentru multitudinea calităților lor. Ziua Femeii a început să fie sărbătorită acum 110 ani, de către americani (28 februarie 1909, la New York). Totuși, 8 Martie este data când femeia este sărbătorită de toată lumea, întrucât, în urmă cu 42 de ani, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat „Ziua Internațională a Femeii”. Ca atare, ziua de 8 Martie este un punct de reper bine definit, care se constituie într-o sărbătoare amplă pe plan mondial, când facem dovada stimei și recunoștinței noastre pentru femeie, în toate ipostazele existenței acesteia.

În acest context, în Șimleu Silvaniei a fost sărbătorită „Ziua FEMEII”, la toate nivelurile : familie, instituții, societăți comerciale și oraș. Fiind invitat, mă voi referi la activitățile desfășurate la nivelul urbei de la poalele Măgurii Șimleului.

Astfel, Casa de Ajutor Recipoc a Pensionarilor (CARP) și Primăria au organizat, din nou, activități de sărbătorire a femeii, cu precădere a doamnelor pensionare, membre ale CARP. Au fost prezente 70 de persoane, reprezentante ale celor peste 3.000 de membri CARP din orașul Șimleu Silvaniei și localitățile : Chieșd, Ip, Marca, Măieriște, Nușfalău, Pericei, Sărmășag, Colonia Sărmășag și Zăuan.

Tradiționala sărbătoare s-a desfășurat în devans, joi, 7 martie 2019. Pe o vreme prielnică, adunarea sărbătoritelor a avut loc în fața Memorialului „Iuliu Maniu” din Piața Avram Iancu, unde Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei, Ioan Moș – președinte al CARP și funcționari ai Primăriei șimleuane au oferit doamnelor câte un frumos trandafir roșu, alături de felicitările de rigoare. La fiecare trandafir era atașat un mesaj scris : „Vă doresc să aveți parte de o primăvară însorită, plină cu bucurii! La mulți ani, cu ocazia zilei de 8 Martie! Cu aleasă considerație, Primar Septimiu Cătălin Țurcaș”.

După conversații amicale, diferite poze și nelipsita „fotografie de grup”, activitățile au continuat la Restaurantul „Viața Nouă”. Acolo, Ioan Moș, referindu-se la evenimentul sărbătorit, asigura asistența că activitatea CARP Șimleu Silvaniei se va desfășura, în continuare, sub deviza cunoscută: „Respect reciproc,  încredere deplină și răbdare, răbdare…”. A amintit multe activități desfășurate în anul trecut, printre care s-au numărat excursiile efectuate în țară și în Ungaria, la Nyírbátor, oraș înfrățit cu Șimleu Silvaniei. În plus, a zis : „(…) Este o sărbătoare extraordinar de frumoasă a femeii și a tuturor femeilor din lume. Cred că toată lumea sărbătorește, nu astăzi, dar mâine. Noi am ținut cont și de partea religioasă, că mâine e zi de post, fiind vineri și urmează Paștele. Mă bucur că sunteți în așa număr mare prezente la această sărbătoare. Aș fi vrut să fie toată lumea, dar, din păcate, nu se poate să fie toată lumea. Sărbătorim și prin reprezentante. (…) Mă bucur că Primăria este de fiecare dată alături de noi la această sărbătoare, și nu numai la asta, și la sărbătoarea vârstnicilor și la alte activități pe care le organizăm cu pensionarii de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. (…) Vă rog să vă simțiți bine, pentru că este o sărbătoare de bucurie și de împliniri, pentru că am ajuns și în anul 2019 să sărbătorim Ziua Femeii. Vă mulțumesc!”.

  În discursul său, Septimiu Cătălin Țurcaș spunea : „(…) De fiecare dată mă bucur când vine această sărbătoare și mă bucur cel mai tare când văd că cineva se și organizează. Asta nu însamnă că este meritul nostru, ci e meritul dumneavoastră că reușiți să vă adunați împreună. (…) Ar fi multe lucruri pe care vi le-aș putea spune, dar am să mă rezum la a vă mulțumi pentru tot ce ați făcut în viața dumneavoastră și pentru orașul nostru, pentru copii și pentru toată lumea care are ceva în suflet pentru Șimleu. (…) Vă doresc, în afară de acest simplu mulțumesc, să fiți sănătoase. Îmi doresc, și mie, să vă mulțumesc și la anul și peste doi ani, iar dumneavoastră să fiți tot așa de bine dispuse și sănătoase. Să vă bucurați de toți cei dragi inimilor dumneavoastră. La mulți ani, anticipat, pentru mâine!”.

            Activitățile au continuat cu o masă comună, într-o atmosferă de bună dispoziție, cu urări de viață lungă și sănătoasă, pe fondul muzical al cânecelor de muzică populară și ușoară, asigurat de către șimleuanul Vasile Varodi. N-au lipsit dansul și frumoasa horă românească.

La mulți ani cu sănătate, tuturor femeilor !

      Marin ȘTEFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *