◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Europenizare. Prioritate-cheie: politicile industriale

UE are nevoie de mai multe fonduri proprii pentru susținerea politicilor industriale, a declarat premierul belgian Alexander De Croo pe 3 ianuarie 2024, când Belgia a preluat conducerea Consiliului UE (https://cursdeguvernare.ro/presedintia-belgiana-a-consiliului-prioritati-de-ce-e-necesar-un-acord-industrial-european.html): aceasta este ideea principală a președinției belgiene a UE și ceea ce Belgia poate cere guvernelor naționale, de a contribui pentru a-și finanța prioritățile.

Parlamentul European face deja eforturi pentru a identifica mai multe așa-numite resurse proprii ale UE și există mari speranțe că președinția Consiliului belgian poate ajuta la negocierea unui compromis înainte ca Ungaria să preia conducerea, în a doua jumătate a anului 2024. Aceasta pentru că Budapesta se opune ideii de taxe la nivelul UE.

Pe fondul unui val de crize globale majore, cum ar fi invadarea Ucrainei de către Rusia, finalul unei pandemii și escaladarea războiului din Orientul Mijlociu, cetățenii europeni așteaptă din ce în ce mai mult de la UE pentru a juca un rol strategic în rezolvarea unor astfel de provocări, a mai spus Alexander De Croo: „Cu fiecare provocare majoră cu care ne confruntăm, populația europeană, chiar și cea eurosceptică, se uită la Europa pentru a rezolva aceste provocări, deoarece țările singure nu pot face acest lucru. Dacă dorim să facem asta, va trebui să ne rearanjăm prioritățile, ceea ce pentru noi duce inevitabil la întrebarea: de unde vin banii?”, a mai spus liderul belgian.

Discuția despre mai multe resurse pentru UE face parte dintr-o dezbatere importantă pentru Alexander De Croo, care consideră că UE trebuie să se adapteze la noua realitate geopolitică: un potențial al doilea mandat pentru Donald Trump în SUA, războiul Rusiei în Ucraina și instabilitatea din Orientul Mijlociu duc, toate, la realizarea faptului că Europa este singură – „Totul trebuie tradus în politica noastră industrială, în politica noastră comercială, în Green Deal. Noi, ca europeni, trăim într-o lume care ne este relativ ostilă. Aceasta este realitatea. Avem nevoie de o schimbare serioasă a modului în care ne comportăm în lume. Trebuie să ne pregătim pentru o Europă care își spune părerea, dar ocazional își încordează și mușchii”, a afirmat premierul belgian.

Una dintre prioritățile cheie pentru președinția belgiană este securizarea puterii economice a UE, concentrându-se mai mult pe politica industrială printr-un „New Industrial Deal”. Un astfel de plan se poate axa pe stimularea investițiilor pentru a sprijini inovația și antreprenoriatul european. „Capitalul de risc, de exemplu, aduce beneficii Franței, Germaniei, și cam atât, toate celelalte țări europene se mulțumesc cu resturi”, afirmă premierul belgian.

În loc să mobilizeze capital privat, Europa a oferit industriilor subvenții în ultimii ani, a mai spus Alexander De Croo: „Să oprim subvențiile excesive, să folosim altfel banii pe care îi avem… Fondurile noastre de pensii investesc în SUA în aceste zile, în loc să investească aici, în Europa…”.

 

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *