◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Scandalul „Qatargate” scoate în prim-plan problema finanțării ONG-urilor cu sediul la Bruxelles

Implementarea de reguli mai stricte de transparență în lobby-ul UE este un pas în direcția corectă în urma scandalului „Qatargate”, dar factorii de decizie ar trebui, de asemenea, să supravegheze cu atenție și finanțarea ONG-urilor de către fundații sau alte asociații, ai căror donatori sunt rar dezvăluiți, afirmă Paul Varakas, șeful asociației lobbyiștilor din UE.

Deși majoritatea ONG-urilor cu sediul la Bruxelles se află în registrul de transparență al UE, ar trebui să se acorde mai multă atenție de unde provine finanțarea lor, potrivit EURACTIV. „Dacă ești o entitate comercială, fie că faci lobby ca activitate internă sau printr-o asociație comercială, este destul de clar că banii provin din profit […] nu este nicio surpriză că asociația comercială pentru mașini este finanțată de vânzările producătorilor de mașini. Există ONG-uri care declară că finanțarea lor provine de la fundații din interiorul sau din afara Europei, dar donatorii din spatele acestor fundații nu sunt întotdeauna dezvăluiți. Trebuie să înțelegem pe deplin cine este finanțatorul final al activităților lor de la Bruxelles”, a menționat Varakas, adăugând că unele ONG-uri insistă adesea pentru un subiect specific care este legat de interese comerciale.

Probleme similare au apărut cu unele consultanțe în ultimul deceniu.

Discuția privind mai multă transparență în lobby-ul UE s-a aprins după scandalul Qatargate, în care ONG-ul „Fight Impunity” a jucat un rol cheie. ONG-ul era deținut de fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri și nu era înscris în registrul de transparență al UE.

Referindu-se la noile reguli ale Parlamentului UE aflate în prezent în discuție, Varakas a spus că lobbyiștii UE care respectă regulile „nu ar trebui să fie sancționați” pentru comportamentul ilegal al unor entități și ale parlamentarilor UE, dar a avertizat că noile propuneri nu ar trebui „să pună totul în aceeași cutie”, făcând reguli mai stricte pentru un lobby echitabil al UE. (redacția UPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *