◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cum se acumulează bogăția

Boris Johnson, milionarul

Fostul premier britanic Boris Johnson a câştigat deja în două luni de zile, peste un milion de lire sterline (1,16 milioane de euro), de la demisia sa în septembrie 2022, pentru discursuri plătite, potrivit unui registru oficial al declaraţiilor de interese ale parlamentarilor (demisia i-a adus folosase materiale lui Boris Johnson: a câştigat peste un milion de lire sterline din discursuri – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri, postat pe 15 decembrie 2022): membru al Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, Boris Johnson a ţinut, în lunile octombrie și noiembrie 2022, câte un discurs în faţa bancherilor din New York, apoi a firmelor de asigurări din Statele Unite, la un summit organizat de CNN în Portugalia și la altul în India. De fiecare dată, fostul premier a fost plătit cu sume cuprinse între 215.000 şi 277.000 de lire sterline, potrivit documentului publicat pe site-ul Parlamentului şi în care sunt enumerate interesele financiare ale parlamentarilor.

 

Călătoria în jurul Lunii

Miliardarul şi colecţionarul de artă japonez Yusaku Maezawa, însoțit de opt persoane vor călători în jurul Lunii la bordul unei rachete SpaceX (Miliardarul şi colecţionarul de artă japonez Yusaku Maezawa a anunţat numele celor opt persoane care îl vor însoţi într-o călătorie în jurul Lunii – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri, postat pe 9 decembre 2022): misiunea, denumită „dearMoon” („dragăLună”), a fost anunţată încă din 2018: „Sper că fiecare va conştientiza responsabilitatea care vine odată cu părăsirea Pământului, călătoria către Lună şi înapoi. Vor beneficia foarte mult de pe urma acestei experienţe şi sper că o vor folosi în beneficiul planetei și al Omenirii”… Potrivit site-ului misiunii, călătoria va dura şase zile, fără a se ateriza pe Lună.

Racheta SpaceX care va fi folosită pentru această misiune, Starship, va fi cea mai puternică construită vreodată. Yusaku Maezawa, fondatorul celui mai mare magazin online de îmbrăcăminte din Japonia, zozo.jp, a zburat în 2021 spre Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei rachete ruseşti Soyuz, pentru care a plătit, zece miliarde de yeni (73 de milioane de dolari).

 

Cei mai bogați 10 români la începutul lui 2023

Conform clasamentului realizat de Forbes, averea cumulată de primii cei miliardari români este de aproape 55 miliarde de lei (11,2 miliarde euro), în ușoară scădere față de ediția anterioară, întrucât Daniel Dineș a pierdut la valoarea acțiunilor sale la UiPath peste 14 miliarde de lei (Top Forbes: Daniel Dines nu mai este cel mai bogat român (cursdeguvernare.ro), postat pe 18 noiembrie 2022):

1. Dragoș și Adrian Pavăl – 13 miliarde lei (8,9 miliarde lei în 2021)

2. Ion Țiriac – 8,5 miliarde lei (7,2 miliarde lei)

3. Daniel Dineș – 8 miliarde lei (22,2 miliarde lei)

4. Ion Stoica și Matei Zaharia – 7,5 miliarde lei (4,5 miliarde lei)

5. Florin și Măriuca Talpeș – 4,7 miliarde lei (2 miliarde lei)

6. Ștefan Vuza – 4,5 miliarde lei (2,4 miliarde lei)

7. Anastasia Soare – 3,4 miliarde lei (2,5 miliarde lei)

8. Anca Vlad – 2,8 miliarde lei (1,7 miliarde lei)

9. Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu – 2,5 miliarde lei (1,9 miliarde lei)

10. Iulian Dascălu – 2,1 miliarde lei (…)

 

Cel mai bogat român din toate timpurile

Jean Mihail a fost cel mai bogat român din perioada interbelică. Acesta s-a născut în anul 1875, ca fiu al latifundiarului Constantin (Dinu) Mihail a cărui avere a moștenit-o (Cel mai bogat roman din toate timpurile avea lichiditati de 9 aur (shtiu.ro)). La mijlocul anilor 1920, Jean Mihail deținea moșii în șapte dintre județele României: Ilfov, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Galați. În 1930, acesta a moștenit o mare avere de la două dintre mătușile sale bogate. „A avut o vilă pe Calea Victoriei în Bucureşti, o casă la Floreşti în Prahova, dar şi Castelul Zamora din Buşteni. Acestea sunt cele mai importante proprietăţii pe care le-a deţinut familia Mihail.

În marea criză economică dintre 1929-1933, Jean Mihail a fost cel care a girat pentru statul român cu averea sa de peste un miliard de lei și lichidități de mai bine de nouă tone de aur. Olteanul a garantat cu propria avere un împrumut extern al României, absolut vital pentru depăşirea crizei: în acea perioadă, România era condusă de carol alII-lea. În centrul Craiovei, Constantin Dinu Mihail şi-a construit o reşedinţă unde în prezent funcţionează Muzeul de Artă.

 

Cei mai bogați oameni din toate timpurile

Într-un clasament al celor mai bogați Oameni de pe Pământ, întocmit de cotidianul britanic Daily Mailn, care a ajustat averea acestora cu inflația, regele vest-african Mansa Musa I, care a condus Imperiul Mali este pe primul loc (Cine a fost cel mai bogat om din toate timpurile? Cel mai bogat om (shtiu.ro). În 1331, anul în care a murit, averea sa era estimată la aproximativ 400 de miliarde de dolari și se măsura în aur: Mansa Musa înseamnă în dialectele locale, Regele Regilor; el a venit la putere în anul 1312. Se spune că, într-una una din călătoriile sale în Egipt, Mansa Musa a dăruit atât aur mulţimilor de Oameni, încât a provocat scăderea preţului aurului în întreaga regiune. Mansa Musa I nu avea doar foarte mult aur, ci și fildeș. fiindcă supușii lui vânau în mod constant elefanți.

După Mansa Musa I urmează, în acest insolit clasament: familia Rotschild – 350 miliarde de dolari, John D. Rockefeler – 340 miliarde de dolari, Andrew Carnegie – 310 miliarde, Nikolai Alexandrovici Romanov – 300 miliarde, Mir Osman Ali Khan – 230 miliarde, Wilhelm Cuceritorul – 229,5 miliarde, Muammar Gaddafi – 200 miliarde, Henry Ford – 199 miliarde și Cornelius Vanderbilt – 185 miliarde de dolari.

 

Sir Richard Charles Nicholas Branson

Născut pe 18 iulie 1950 la Londra, este un miliardar, antreprenor, investitor și filantrop britanic care în 1970 a fondat Virgin Group, ce controla după 22 de ani peste 400 de companii din diverse domenii. În 2011, Branson se afla în top 5 cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere de 4,2 miliarde de dolari (Richard Branson, miliardarul colecționar de recorduri (descopera.ro).

În vârstă de 71 de ani în 2022, a excelat în antreprenoriat încă de foarte tânăr. La doar 16 ani a fondat o revistă – Student – proiectul având mare succes și permițându-i, mai apoi, să-și extindă afacerile și în alte domenii. Cu o minte organizată și un spirit de afacerist autentic, Branson a ajuns, cu Timpul, să dețină companii aeriene și de telefonie mobilă, hoteluri, bănci și firme de turism, case de discuri, posturi de radio, hoteluri și lista poate continua… Virgin Records, studioul său de înregistrări, a colaborat cu nume mari din industria muzicală, cum fi Rolling Stones și Sex Pistols. La 23 de ani, Branson era deja milionar. În 1984 a devenit acționarul majoritar al unei companii aeriene pe care a numit-o Virgin Atlantic Airways, iar în 2004 a fondat compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat proiectul avionului spațial suborbital SpaceShipTwo dedicat special turismului spațial. În vara lui 2021, a fost primul miliardar care a călătorit în Spațiu la bordul unei aeronave construite de propria companie.

Richard Branson nu doar că este foarte bogat, dar deține și un palmares de recorduri, inclusiv traversarea Atlanticului într-o barcă cu motor, în 1986, în trei zile, opt ore și 31 de minute și traversarea, în 1987, a Atlanticul într-un balon cu aer cald, alături de aeronautul suedez Per Lindstrand, străbătând o distanță de 4.600 de km în 33 de ore. În 1991, Branson și Lindstand au cucerit din nou înălțimile Cerului, aventura lor desfășurându-se tot într-un balon cu aer cald însă, de data aceasta, zburând peste Oceanul Pacific. Au pornit din Miyakonojo, Japonia, pe 16 ianuarie, și au zburat 4.767,1 mile înainte de a ateriza în Canada, după 46 de ore și 15 minute, marcând un nou record mondial. Călătoria nu a fost lipsită de peripeții: cei doi au aruncat, din greșeală, o treime din combustibilul propan în ocean, când se aflau la 1.000 de mile depărtare de Japonia, situația în care se aflau neoferind perspective prea optimiste, însă șansa a venit din partea naturii, curenții de aer împingându-i cu o viteză de până la 218 mile pe oră, reușind astfel să finalizeze călătoria în condiții optime.

Iar cum spiritul aventurii l-a caracterizat mereu pe Branson, între 1995 și 1998, alături de partenerul său de zboruri, Lindstand, a vrut să doboare din nou un record cu balonul cu aer cald, de data aceasta încercând, fără succes, să fie primii Oameni care înconjoară globul în aceste condiții. În 1998, însoțiți de aventurierul milionar Steve Fossett, au doborât, însă, un alt record, zburând cu balonul din Maroc până în Hawaii. În 2004, Branson a ieșit din nou în evidență și a mai câștigat un record, navigând pe Canalul Mânecii într-un vehicul amfibiu (în valoare de aproape 100.000 de dolari) în doar o oră, 40 de minute și 6 secunde. Această călătorie fulger a marcat, atunci, cea de-a 20-a aniversare a Virgin Atlantic. Branson deține, de asemenea, nu unul, ci, două recorduri mondiale în kitesurfing, sportul care combină zborul cu zmeul și surfingul într-o aventură cel puțin interesantă: în 2012, a devenit cea mai în vârstă persoană care a făcut kitesurf peste Canalul Mânecii, avea la acea vreme 61 de ani; în 2014, a intrat din nou în Cartea Recordurilor pentru performanța de a face surfing cu zmeul, dar cu trei fotomodele „agățate” de el.

Afaceri, distracție, recorduri doborâte, dar și acțiuni caritabile, printre cele mai remarcabile numărându-se alocarea unor fonduri de peste 3 miliarde de dolari, în 2006, pentru finanțarea studiilor de cercetare a combustibililor ecologici; în 2007, datorită implicării sale în cauzele umanitare și de mediu, Richard Branson a fost onorat cu Premiul Omul Anului de către Asociația Corespondenților Națiunilor Unite. Branson este unicul proprietar al insulei Necker, pe care a cumpărat-o cu 180.000 de dolari în 1979 și pe care a transformat-o, în 1983, într-o stațiune privată. Toate modificările și îmbunătățirile au necesitat 5 ani și au implicat investiții de peste 10 milioane de dolari: Necker Island valora în 2022, cca 60 de milioane de dolari; insula poate fi închiriată cu 60.000 de dolari pe noapte. Branson este, de asemenea, coproprietar al Makepeace Island, un resort de lux din Australia.

Sir Richard Charles Nicholas Branson a spus de-a lungul Timpului său, următoarele idei memorabile: „Vrem să mergem acolo unde nimeni nu a ajuns încă. Nu există nici un model de urmat sau de copiat. De aceea, călătoria noastră e atât de incitantă… Pentru un antreprenor de succes, o afacere poate însemna o avere extremă. Dar, cu o avere extremă vine şi o responsabilitatea extremă… Pentru mine, responsabilitatea este să investesc în crearea de noi afaceri, în crearea de locuri de muncă, să angajez Oameni și să pun bani deoparte pentru a aborda și soluționa problemele care pot face diferența. Un business trebuie să fie interactiv, trebuie să fie distractiv și trebuie să îţi exercite instinctele creative. Dacă nu îți place ceea ce faci, nu mai continua. Trebuie să iubești ceea ce faci. Nu promite ce nu poţi face. Ideal este să faci ce n-ai promis. Nu înveţi să mergi urmărind nişte reguli. Înveţi prin încercări şi căzături repetate. Dacă ţi se oferă o afacere uimitoare şi nu eşti sigur că o poţi face, spune da şansei – vei învăţa cum s-o faci mai târziu… Lecţia pe care am învăţat-o şi pe care o respect toată viaţa a constat în faptul că trebuie să încerci, să încerci şi să încerci din nou – dar niciodată să nu te dai bătut. Nu cumpăr multe lucruri, îmi place să creez lucruri”.

 

 Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *