◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

BBC, despre București: „cea mai periculoasă capitală a Europei”. Motivul pentru care zeci de mii de oameni riscă să moară oricând

BBC a realizat un reportaj audio despre problemele Bucureștiului, capitala europeana cea mai periculoasa, din punctul de vedere al jurnaliștilor britanici.

Nu infractorii sau corupția reprezintă cel mai mare pericol, potrivit reportajului postat pe site-ul BBC, ci clădirile care risca sa se prăbușească in cazul unui cutremur major.

Bucureștenii se afla într-un real pericol, zi de zi, fără ca mulți sa-si ia masuri de precauție. Cei mai mulți locuitori ai orașului s-au obișnuit cu situația, iar autoritățile nu iau nicio măsură, așa cum nu au luat timp de 31 de ani, arata jurnaliștii.

BBC notează ca multe dintre clădirile din București sunt într-o stare deplorabila, iar multe dintre ele risca sa se dărâme in cazul unui cutremur puternic. O buna parte dintre imobile, in special cele vechi, nu respecta legile de baza si reglementările privind construcțiile. La asta se adaugă si faptul ca actele acestor clădiri sunt, in unele cazuri, falsificate, ajungându-i-se in situația in care autoritățile nu mai știu cu exactitate care sunt cele mai riscante clădiri.

Administrațiile care s-au succedat in București nu au luat pana acum nicio măsură. Britanicii amintesc de celebra „bulina roșie”, folosita pentru a marca clădirile considerate periculoase, însă de atunci nimeni nu s-a mai preocupat de acest aspect. La fel de grav este ca, deși capitala României si-a schimbat recent conducătorii, nici noul primar general nu pare preocupat de aceasta problema.

Autorul articolului amintește de așa-numitele „cămine de nefamiliști”, numite si „case pentru cei fără familie”, construite pe vremea lui Nicolae Ceaușescu si a căror stare s-a degradat de la an la an. Acestea sunt si cele mai expuse, in cazul unui cutremur, amintesc jurnaliștii englezi.

Acestea au fost construite in anii regimului Ceaușescu pentru a găzdui temporar muncitori aduși din mediul rural si oameni care trăiau singuri. Apartamentele având o singura camera, de mărimea unei celule de închisoare, cu dus comun si toaleta la fiecare etaj nu au fost niciodată destinate familiilor. Dar, după căderea comunismului, multe dintre aceste „cutii de chibrituri”, deteriorate tot mai mult de la an la an, au ajuns sa servească drept cămine pentru familii întregi.

 

m.ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *